Cunoaște-o pe Ana-Maria Țulea, singura elevă din țară cu 10 pe linie la BAC
Adolescent

Cunoaște-o pe Ana-Maria Țulea, singura elevă din țară cu 10 pe linie la BAC

Este singura elevă din țară care a obținut nota 10 la toate examenele din sesiunea de Bacalaureat, conform datelor preliminare oferite de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Vorbim despre Ana-Maria Țulea, absolventă a Liceului Teoretic „Dante Alighieri”, care a obținut performanțe excelente la toate cele patru discipline: limba română, limba italiană, matematica și chimia. 

Ana-Maria a povestit pentru Suntparinte.md că, în ziua în care a văzut rezultatele afișate, a fost cuprinsă de emoții frumoase. „Am fost foarte fericită”, spune ea, deși era conștientă de munca pe care a depus-o pe parcursul anilor de liceu. Este eminentă din clasa întâi şi deţinătoare a zeci de diplome în cadrul olimpiadelor.

Nu a fost nevoită să-și sacrifice timpul liber pentru a se pregăti de examene. Asta doarece a învățat sistematic și a avut nevoie doar de o recapitulare. Ultimul an de studii l-a dedicat pregătirilor pentru examene, în special cel de-al doilea semestru.

„Am încercat să îmbin pregătirile cu timpul petrecut frumos alături de familie și prieteni”, mai spune ea.

Desigur, alături i-au fost părinții care au susținut-o în fiece clipă: „Rolul lor a fost să îmi ridice moralul – când era nevoie -, să-mi mai sugereze să mă odihnesc”.

Ana-Maria este de părere că personalitatea sa întrunește contrarii. Este pasionată de lectură, științele exacte, precum și de artă. Mai are o dorință: să străbată lumea în lung și-n lat, să cunoască noi culturi și civilizații.

12004110_962532853819031_64301694157551975_n

Cât ține de măsurile anticopiat la examenele de BAC, tânăra le consideră binevenite și este de părere că elevii nu ar trebui să fie afectați emoțional din cauza acestora.

Acum urmează alegerea grea: unde să își continue studiile universitare. Ana-Maria admite ideea că ar putea pleca să studieze medicina peste Prut. Și nu e de mirare, mulți dintre tinerii noștri care absolvesc liceul sunt atrași de ofertele de studii de peste hotare, iar numărul acestora crește în fiecare an.

„Este posibil să studiez în România, ținând cont de mai multe recomandări în legătură cu calitatea studiilor universitare și oportunitățile ulterioare. Nu este însă exclus că îmi voi face studiile acasă, în Republica Moldova”, a menționat ea.

Absolventa are și câteva recomandări pentru autoritățile din țara noastră: „să asculte vocea profesorilor, să le ofere posibilitatea de a realiza o activitate didactică eficientă, să colaboreze cu profesorii și elevii, să scape de persoane infecte de la conducere. Mai bine zis, de persoanele incompetente. Cazul de la Liceul Teoretic ,,Dante Alighieri” (conflictul între noua directoare și colectivul de profesori și părinți n. red.) demonstrează faptul că încă nu există corectitudine și profesionalism demne de persoane cu posturi înalte în domeniul educației și învățământului”.

Suntparinte.md amintește că, potrivit datelor preliminare, rata de promovare a bacalaureatului constituie 53.95%, adică 11 609 candidați au promovat examenul. În total, până la etapa actuală a sesiunii de bacalaureat au fost eliminați 51 de candidați, față de 59 – în 2015.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.