Skip to content Skip to footer

Cum vor fi atrași educatorii în grădinițele din Chișinău? Măsurile propuse de Direcția educație

Educatorii și personalul auxiliar din grădinițele publice din Chișinău, care vin din afara municipiului, ar putea fi scutiți de cheltuielile pentru transport. Un proiect de decizie în acest sens va fi pregătit de către Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS), cu scopul de a motiva angajații din domeniu să aleagă instituțiile de învățământ preșcolar. Solicitarea a parvenit de la AO „Părinți Solidari”, după cum a anunțat viceprimarul Ruslan Codreanu. 

Șefa adjunctă a DGETS, Viorica Negrei, a menționat că, din totalul educatorilor, 64 de persoane vin zilnic din afara Chișinăului, aproximativ 370 – din suburbii.

O altă problemă cu care se confruntă cadrele didactice este lipsa locului de trai. În context, Direcția a expediat o serie de demersuri către Primărie și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, astfel încât în Regulamentul cu privire la locuințele sociale sau locuințele asigurate de către stat să fie incluse și cadrele didactice. În prezent, peste 700 de cadre didactice din grădinițe nu au un spațiu locativ stabil, fiind nevoite să stea cu chirie. Primăria susține că a identificat deja mai multe cămine care ar putea fi oferite în acest sens.

Viorica Negrei susține că criza educatorilor și a ajutorilor de educator are la bază trei motive: 1) redeschiderea grupelor de copii, ceea ce duce la mărirea numărului de educatori (în ultimii ani au fost redeschise peste 62 de grupe de copii); 2) din considerente economice, mulți tineri pleacă în localitatea de origine sau peste hotare; 3) lipsa absolvenților la specialitatea „Educație preșcolară”, ceea ce duce la insuficiența de cadre specializate la nivel de țară.

„Ca educator nu poate fi angajat orice absolvent al universităților sau al colegiilor cu educație generală. Pot fi angajați doar cei care au specializarea „Educație preșcolară”. Pentru acest an de studii, am trimis o solicitare pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru delegarea spre noi a 139 de educatori. Ni s-au repartizat 49, dar s-au angajat 18. Este o cifră care demonstrează lipsa de interes pentru domeniu, fiind deteminată nu numai de cauze economice, dar și de: implicarea excesivă a părinților în procesul educațional, numărul prea mare de copii în grupă și lipsa de ajutori de educator, solicitarea excesivă pentru monitorizarea educatorului în domeniul respectării securității vieții și sănătății copilului”, a adăugat șefa adjunctă.

În prezent, în instituțiile de învățământ preșcolar activează 1.445 de grupe, cu 2.452 de educatori. Acoperirea este de 87,9%, în contextul în care numărul necesar este de 2.890 de educatori.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.