Cum vor avea loc lecțiile, de la 1 septembrie? Ministerul Educației propune 7 scenarii
ȘcolarȘtiri

Cum vor avea loc lecțiile, de la 1 septembrie? Ministerul Educației propune 7 scenarii

Sursa foto: unimedia.info

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propune spre consultare șapte modele de organizare a procesului de învățământ în noul an de studii, care va începe la 1 septembrie. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației, Igor Șarov, în cadrul unui briefing de presă.

Este vorba despre următoarele scenarii:

  1. Prezența fizică 100%. Poate fi aplicat în 925 de școli (74% din totalul instituțiilor de învățământ), unde nu sunt mai mult de 300 de elevi. Lecțiile ar urma să dureze 30 de minute. Pauzele ar putea fi mai lungi, pentru a fi efectuată aerisirea încăperilor. Totodată, vor fi amenajate mai multe intrări în școală.
  2. Învățarea în două schimburi – în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase paralele. Elevii din clasele primare și gimnaziale vor veni în primul schimb, elevii din clasele mai mari – în a doua tură.
  3. Învățarea combinată – împărțirea în zile de prezență și de învățare la distanță – o zi la școală, o zi online. Clasele primare ar urma să învețe luni, miercuri și vineri; clasele gimnaziale – marți, joi și sâmbătă. Astfel, pe parcursul zilei, în școală, se va afla jumătate din numărul total al elevilor. În zilele de prezență vor fi abordate subiecte noi și va fi desfășurată evaluarea, după caz.
  4. Învățarea de tip hibrid. Clasele vor fi împărțite în două grupe – într-o zi, elevii vor veni la școală; în cealaltă – vor învăța online.
  5. Învățarea alternantă săptămânal. 50% din numărul total de elevi vin la școală timp de o săptămână, 50% – online timp de o săptămână și invers.
  6. Învățarea online. Va fi aplicat în situațiile excepționale (multe cazuri de COVID-19 în aceeași clasă/instituție de învățământ/ localitate).
  7. Învățarea mixtă – îmbinarea a două sau mai multe modele (162 de instituții pot implementa acest model).

Consiliul de administrație și cel profesoral, din fiecare instituție de învățământ, vor lua decizia finală privind modul de organizare a procesului educațional, după ce vor consulta părinții, cadrele didactice și elevii. Decizia de a redeschide instituțiile de învățământ aparține administrației publice locale, conform recomandărilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Menționăm că anul de studii în învățământul general va începe la 1 septembrie, 2020. Citiți în articolul de mai jos care este structura anului de studii 2020-2021:

A fost aprobată structura noului an școlar. Lecțiile vor începe la 1 septembrie

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.