Cum sunt influențați copiii de provocările vloggerilor și cum facem față situației
Siguranța familiei

Cum sunt influențați copiii de provocările vloggerilor și cum facem față situației

By 23/02/2017 iunie 23rd, 2020 No Comments

Vloggingul, adică activitatea prin care îți exprimi gândurile folosind imaginea, și nu textul, s-a transformat într-un adevărat fenomen. Tot mai mulți tineri își creează conturi pe YouTube, transformându-și activitatea într-o „meserie”.

Suntparinte.md a vorbit cu o mamă a doi copii, prenumele căreia nu îl vom divulga. Recunoaște că este deschisă spre comunicarea de toate tipurile, mai ales că suntem expuși unei avalanșe de informații pe care este imposibil să o stopăm.

Cel mai mare dintre copii a început să descopere vloggingul în clasa I, iar cel pe care îl urmărea zilnic este Ilie Bivol, cunoscut drept cel mai popular youtuber din țara noastră.

„Când s-a dus la școală, a ieșit puțin din „vizorul” meu. Treptat, am observat că avea maniere diferite de a vorbi, de a gândi și nu înțelegeam de unde vin. Când am „săpat” mai adânc, copilul a început să îmi vorbească despre un oarecare Ilie’s vlogs. M-am documentat, pentru că chiar nu înțelegeam ce înseamnă asta. Primul video m-a stresat mult, pentru că vloggerul folosea un limbaj nu tocmai adecvat. În plus, nu mi-a plăcut cum a înțeles copilul meu mesajul transmis de Ilie – poți deveni cineva cunoscut, notoriu, fără să depui multă muncă, or, ceea ce promovăm noi în familie este cu totul diferit. Ilie pare să promoveze că, dacă vorbești „cool” (mișto n. red.) și folosești cuvinte ca „fine” (bun, drăguț n. red.) sau „OMG” (O, Doamne n. red.), te faci remarcat. În plus, cu cât mai multe vizualizări ai, cu atât mai mulți bani dobândești. Acasă, noi optăm pentru ideea că nu contează cine e mama sau tata, dar că trebuie să muncești mult, ca să ai succes”, povestește mama.

Intervievata noastră ne-a mărturisit și un caz care a reprezentat un moment de cotitură în relația de comunicare cu fiul său:

„Vara aceasta, o prietenă de familie mi-a expediat un video în care apăreau fiul meu și alți copii de vârsta lui. Băiatul meu îl imita pe Ilie și menționa că va răspunde oricăror provocări. Cineva i-a zis „sărută-mi pantoful”, altcineva – „sărută roata de la mașină” etc. Mi-au părut groaznice. Eu nu știam de astfel de provocări și am căutat pe Internet până am găsit că Ilie, la fel, acceptă provocări de la alți copii. I-am explicat copilului meu că nu trebuie să se umilească într-un astfel de mod și că, în plus, este un pericol pentru sănătatea lui. M-am supărat și am avut o discuție mai apăsată cu el”.

Inițial, părinții s-au gândit să îi impună restricții copilului, dar apoi au înțeles că nu pot să îl protejeze mereu și că, având interdicții, copilul va face multe lucruri pe ascuns, cu atât mai mult că practic toți din clasa băiatului îl admirau pe Ilie Bivol și îi urmăreau provocările.

Recent, băiatul și-a făcut cont pe YouTube, unde publică tot ce face la fotbal, ce activități are acasă etc. Părinții discută cu el zilnic și identifică exemple de persoane care, prin muncă, s-au făcut remarcate, de exemplu, Neymar sau Cristiano Ronaldo (idolii băiatului), care au ajuns staruri doar prin muncă.

„În prezent, fiul nostru urmărește meciuri de fotbal, filmulețe despre copilăria fotbaliștilor, deși, recunosc, mai folosește cuvintele „fine” și „OMG”. Mi-ar plăcea să găsesc vloguri care să provoace tinerii să citească sau să facă alte acțiuni educative”, adaugă mama.

Protagonista materialului nostru îndeamnă părinții să fie alături de copiii lor atunci când aceștia navighează pe Internet, pentru că astfel îi feresc de pericolele lumii online:

„Chiar dacă nu îmi plac unele videouri pe care le urmărește, mă uit împreună cu el. Pe de o parte, suntem în pas cu tendințele din mediul virtual, descărcăm împreună tot felul de aplicații, iar, pe de altă parte, încercăm să îi câștigăm copilului încrederea, să ne amuzăm împreună, pentru ca el să fie liber în discuțiile din familie, să nu se ascundă de noi. La această vârstă copilul nu conștientizează ce este bine și rău, de aceea părintele trebuie să îi fie mereu alături ca să îl ghideze”.

Vloggingul

Copilul tău a devenit fanul vreunui vlogger și îi urmărește fiecare apariție pe YouTube? Cum procedezi atunci când un vlogger nu ți se pare potrivit pentru copilul tău? Psihologul Rodica Rudei ne spune cum este bine să reacționăm în asemenea situații. Vizionare plăcută!

Publicată de Suntparinte.md pe Luni, 8 mai 2017

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.