Skip to content Skip to footer

Cum se descurcă tatăl Alexandru Bugaev cu trei copii acasă

Să crești trei copii nu este o muncă deloc ușoară. Aceasta implică de trei ori mai multă responsabilitate, răbdare și bună organizare.

La fel cred soții Lilia și Alexandru Bugaev, părinți a trei băieți de 14 ani, doi ani și două luni și, respectiv, opt luni. Părinții au inițiat o afacere și au decis că tatăl Alexandru va sta acasă cu cei doi copii mai mici și că va gestiona afacerea de la distanță.

_z7a2885

Dimineața a început cu baia lui Matvei în cădiță. Tatăl a învățat deja cum să verifice temperatura apei și ce produse pentru baie să aleagă atunci când merge la magazin.

_z7a2890

După baie, tatăl îi aplică o cremă antiiritații, care protejează pielea sensibilă a bebelușului și o regenerează. Alexandru ne povestește că o asemenea cremă hidratează pielea și reduce roșeața, inflamațiile cauzate de scutec și oferă efectul de prospețime.

_z7a2845

Schimbatul scutecului a devenit deja o activitate de rutină pentru tatăl Alexandru.

_z7a2644

Părinții au început să îi diversifice mâncarea lui Matvei când acesta avea 6 luni. Dimineața, tatăl i-a pregătit un dejun care conținea biscuiți de casă pisați, lapte integral și brânză de vacă.

_z7a2650

Chiar dacă părinții au introdus mesele solide în alimentația bebelușului (inclusiv piure de fructe și legume), mama continuă să îl alăpteze. Ea vine de câteva ori pe zi acasă și îi oferă lui Matvei porția de lăptic.

_z7a2727

În familia Bugaev, copiii mănâncă doar iaurt pregătit de părinți.

_z7a2687

Hrănind doi copii în același timp.

_z7a2667

unnamed

Tatăl Alexandru ne spune că Matvei deja își manifestă preferințele pentru alimente. Atunci când nu îi place, plânge, întoarce capul sau împinge lingurița cu mâna.

_z7a2725

Zahar are reacții alergice la unele alimente, de aceea tatăl este atent atunci când îi pregătește mâncarea. De exemplu, rădăcina de pătrunjel a fost exclusă din alimentația copilului, pentru că îi provoacă alergie. În același timp, tatăl nu îi permite să mănânce dulciuri.

Recent, toți cei trei copii s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii. Părinții nu au apelat la antibiotice, dar au folosit infuzii din plante, supe din legume, multe lichide și câteva preparate ușoare prescrise de medic.

_z7a2703

Papagalul Kuzya este membru al familiei deja de doi ani și jumătate.

_z7a2720

Papagalul nu vorbește, în schimb cântă încontinuu. Nu este agresiv și se înțelege bine cu copiii.

_z7a2738

Nu poți să le atragi atenția asupra unui singur lucru, trebuie mereu să le arăți ceva, să organizezi activități interesante în care să îi implici. Trebuie să alergi după unul, după altul, fiindcă au multă energie”, râde tatăl.

_z7a2732

Când e timpul pentru activități distractive, apartamentul se transformă într-un teren de joc. Zahar are în colecția sa mai multe tipuri de vehicule (camioane, mașini, macarale, excavatoare).

_z7a2750

Tatăl stă ca pe ace atunci când Zahar pune mâne pe brăduțul confecționat manual. Este un cadou făcut de apropiații familiei.

_z7a2754

Chiar dacă este prea devreme pentru a face de sine stătător primii pași, Matvei încearcă să se ridice în picioare, sprijinit de brațele tatălui.

Alexandru i-a pus la îndemână mai multe bile multicolore pe care copilul să le apuce cu ușurință. Astfel, Matvei descoperă formele, greutatea și culoarea jucăriilor. De cele mai multe ori, le descoperă ducându-le la guriță, de aceea tatăl îl supraveghează cu atenție.

_z7a2774

Desenatul – o activitate artistică ce îl ține ocupat pe Zahar doar câteva minute. Măsuța și scaunul sunt moștenite de la mama lor.

_z7a2780

„Chiar dacă face șotii, nu îl pedepsim prin bătaie sau strigăte. Încercăm să vorbim calm cu Zahar, nu cedăm în fața capriciilor lui, îi explicăm ce a făcut greșit și cum ar trebui să se comporte”, menționează tatăl.

_z7a2910

Desenul a fost gata în câteva minute.

_z7a3054

Din dorința de a ține pasul cu fratele său, Matvei merge de-a bușilea și cutreieră casa dintr-un colț în altul.

_z7a2834

A învățat să stea pe funduleț, fără niciun sprijin, și să arate obiectele ce îi stârnesc curiozitatea.

_z7a2795

Momentul pentru lectură. Tatăl îl întreabă pe Zahar ce este în imagine și îi explică atunci când copilul nu știe. Matvei se mulțumește dacă măcar atinge imaginile din cărți.

_z7a2807

Pentru a evita certurile între copii, tatăl a dat fiecăruia câte o carte cu ilustrații.

_z7a3049

Zahar și-a adus aminte că părinții au ascuns în dulap o carte „deosebită”. A fost nevoie de câteva secunde ca să mute masa și scaunul pentru a se cățăra și a găsi cartea.

_z7a2820

Acesta este un album foto al familiei, cu coperțile din pânză, primit cadou de la fini. În albumul „Сказка о Бугаевых” („Povestea despre familia Bugaev” n. red.) se regăsesc fotografiile care ilustrează cele mai importante evenimente din viața soților – de când s-au cunoscut până la nașterea lui Zahar.

_z7a2903

„Răbdarea este elementul-cheie al educației la această vârstă. Cei doi copii încearcă să descopere orice și să încalce orice limită. Pentru ei, interzis nu există”, se amuză tatăl.

_z7a2977

A venit de la școală și fratele mai mare, Nichita.

_z7a2961

„Nu e greu să educi trei băieți. Mă descurc, mai ales că am parte de susținerea și îndrumarea soției. Noi facem totul împreună. Deja și Nichita se implică în procesul de îngrijire a fraților”, adaugă tatăl Alexandru.

_z7a2966

Mărul discordiei – mingea gonflabilă, o jucărie care îi învață pe copii să își mențină echilibrul, ținându-se de „urechile-suport”, și să își consume energia într-un mod sănătos.

_z7a2967

Scenele de furie, țipetele și capriciile trebuie tratate cu calm și răbdare de către părinți. Atunci când nu este lăsat să procedeze în felul său, Zahar se supără repede și începe să plângă. Tatăl îi explică băiatului că fiecare va avea dreptul să urce pe minge și să sară, doar că trebuie să aștepte când îi va ajunge rândul.

_z7a2970

Pregătiți pentru țopăit!

_z7a2948

„Sunt mândru de copiii mei și, împreună cu ei, am descoperit altfel viața. Uneori nu poți fi în pas cu energia lor. Cățărat, alergat, urcat, legănat, hrănit, adormit – mai ceva ca într-un scenariu de acțiune”, râde tatăl. Alexandru este fost polițist.

_z7a3008

Uneori se întâmplă ca tatăl să îl adoarmă pe Zahar legănându-l pe picioare, în timp ce îl ține în brațe pe Matvei.

_z7a2997

În prezența echipei Suntparinte.md, Zahar nu a dorit să doarmă, iar patul i-a servit drept trambulină.

_z7a2901

După zbenguială și refuzuri, a adormit în cel mai neașteptat loc.

_z7a2935

Cât e liniște în casă, Nichita își pregătește temele. El este elev în clasa a VII-a și de la vârsta de șapte ani merge la lecții de înot.

_z7a2928

A început să practice polo de când era elev în clasa a V-a. Merge la sport de luni până sâmbătă, la Școala sportivă nr. 4 „Gheorghe Osipov”.

_z7a2919

Nichita a participat la mai multe competiții naționale și a fost căpitanul echipei. În 2015, s-a clasat pe locul al III-lea la „Cupa deschisă a mun. Chișinău la polo”.

_z7a3023

După somn, o plimbare în aer liber este obligatorie.

_z7a3041

Este primul an în care Matvei vede și simte zăpada.

_z7a3033

Zahar e nerăbdător să se joace în zăpadă.

_z7a3045

Tatăl i-a explicat să ducă cizmele în hol și să se îmbrace mai întâi.

_z7a3047

Un fel de „Prinde-mă mai întâi, dacă vrei să mă îmbrac!” :)

_z7a3056

Soluția pentru ca tatăl să îl îmbrace pe Zahar – un joc de pe telefon.

_z7a3078

„Matvei uneori plânge când este îmbrăcat prea gros. Pentru a evita plânsul, vorbesc cu el, pun muzică sau conectez televizorul ca să urmărească desene animate”, ne povestește tatăl.

_z7a3102

„E greșit să înfofolești copiii iarna sau să îi ții doar în casă, de frică să nu răcească. Zilnic, scoatem copiii la aer curat, pentru că astfel ei devin mai rezistenți la infecții, dorm mai bine, mănâncă cu poftă și sunt binedispuși”, adaugă Alexandru.

_z7a3119

E bine când tatăl trage sania :)

_z7a3126

Bătaie cu bulgări de zăpadă – fiecare modelează câte un bulgăre de zăpadă, după care începe „bătălia”. Condiția de bază – să nu arunce înspre față.

_z7a3116

Fiecare cu mijlocul său de transport.

_z7a3157

Alexandru Bugaev are și un îndemn pentru tații care ezită să stea acasă cu copiii:

„Este bine când copiii simt iubirea, grija și implicarea din partea ambilor părinți. Într-adevăr, sunt momente când îți pare că nu vei face față, că e mult mai ușor pentru o femeie să facă una sau alta, dar te obișnuiești și perserverezi în această profesie de părinte. Doar așa înțelegi cum crește un pui de om care, la rândul său, va prelua exemplul tău”.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Vezi și:

Victor Pădureț – singur acasă, cu doi copii

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.