Cum să comunici eficient cu cel mic? Expertul Zinaida Soroceanu îți propune reguli simple, dar sigure
Copil mic

Cum să comunici eficient cu cel mic? Expertul Zinaida Soroceanu îți propune reguli simple, dar sigure

Dorești să comunici eficient cu cel mic? Întâi de toate, ar trebui să înțelegi care este sensul celor două cuvinte „comunicare” și „eficient”. Comunicarea presupune transmiterea unui mesaj copilului, recepționarea acestui mesaj și, respectiv, reacția lui la mesaj. Deci, dacă reacția lipsește, comunicarea nu a avut loc și a fost doar o încercare nereușită de a transmite un mesaj. În același timp, „eficient” înseamnă minim efort și maxim randament.

Pentru a-ți atinge obiectivul, folosește o regulă simplă, dar sigură – dacă vrei să aranjezi un mediu propice pentru comunicarea cu copilul tău, trebuie să găsești lucruri pentru care ai putea să-l admiri și să-l valorifici. Te-ai întrebat vreodată cum ar răspunde copilul tău dacă ar fi întrebat: „Ce crezi că admiră părinții în tine?”. Cu siguranță, răspunsul te va surprinde. Deseori, părinții nu își expun părerea la acest capitol. Una dintre legi este că, dacă vrei ca micuțul să intre în comunicare cu tine, el trebuie să se simtă valoros ca interlocutor, nu doar cineva acolo. Totodată, asigură-te că el te aude, că este atent. Doar așa vei obține reacția dorită din partea lui.

O altă recomandare de care ar fi bine să ții cont este să afli cât mai multe despre realitatea copilului (ce îi place, ce nu îi place, cum percepe lumea etc.). De exemplu, știi că îi place desenul. Încearcă să afli mai multe despre acel desen, ca să poți purta cu el o discuție cu referire la acest subiect. Evită să impui o părere, doar pune în discuție și oferă-i copilului posibilitatea de a analiza, de a percepe singur realitatea, de a avea viziunea lui asupra lucrurilor.

Ține cont de părerea copilului și tratează-l ca pe un adult. Dacă nu vrea să își pună căciula pe cap când iese afară, nu îl presa și nu insista. Lasă-l să-și învețe lecția. Atunci când va simți frig, și-o va pune singur pe cap. În cazul în care ți-a comunicat că nu-și dorește ceva, însă tu insiști și nu ții cont de realitatea lui, el va boicota și va încerca să se facă auzit într-un mod abuziv.

De multe ori, copiii nu sunt receptivi la cererile noastre, pentru că nici noi, la rândul nostru, nu suntem receptivi. Pentru a-i asigura echilibrul, încearcă jocul „Timpul lui John”. Activitatea presupune următoarele: într-un timp bine delimitat (atât cât ești dispus să-i oferi, poate fi diferit) îi propui copilului să-ți spună ce să faci. Tu scrii regula jocului și nu-i permiți să-ți ceară lucruri distructive. La început îți va cere să faci tot felul de chestii ridicole (să strigi cu-cu-ri-gu, să sari într-un picior etc.). Astfel, el verifică dacă ești receptiv și cooperant cu adevărat. Fă ce-ți cere! Doar așa îl faci pe copil să fie receptiv la rândul lui și îl determini ca ulterior să facă ceea ce îi spui. Ca să nu existe momente jenante în public, stabiliți din start regulile jocului înainte de a ajunge la fața locului (când, cum, ce și unde va avea loc).

Cum vezi dacă a înțeles corect mesajul? Verifică, întreabă copilul ce a înțeles din discuție și analizează. Asta însă nu înseamnă să repete tot ceea ce i-ai zis. Cere-i detalii cum o va realiza.

Un alt aspect important este să îi acorzi atenție celui mic inclusiv când trece prin momente bune sau a făcut un gest frumos. În caz contrar, el va înțelege că va avea parte de atenție doar fiind bolnav sau obraznic (de exemplu, când este bolnav, are acces la gadgeturi, mănâncă dulciuri, este răsfățat sau întrebat cum se simte și cum a decurs ziua).

Când copilul te întreabă ceva, lasă deoparte celelalte activități și fii totalmente conectat la ceea ce îți spune. Nu evita subiectele delicate și incomode. Fii pentru cel mic sursa principală de informație, satisface-i setea, altfel va căuta altă sursă, dar care nu va fi tot timpul una potrivită. Totuși, fă diferență între faptul de a fi prietenos și de a fi prieten al copilului. Dacă îl poziționezi la nivel cu tine și aveți același beneficii, sau, pe alocuri, el ar avea mai multe, de ce și-ar dori să crească?

Atunci când observi că nu îți poți păstra calmul și ești pe punctul de a „exploda”, ieși din cameră, detașează-te, relaxează-te. Revino la discuție doar atunci când vei fi gata să faci față situației. Discutând pe tonuri ridicate, posibil, poți impune anumite lucruri pe termen scurt, dar la sigur nu veți reuși să ajungeți la un numitor comun.

Regulile au fost prezentate la Atelierul pentru părinți „Cum comunic eficient cu copilul meu”, organizat de „Școala Părinților”. Atelierul, care a adunat zeci de mame, a fost moderat de Zinaida Soroceanu, expert consiliere în educația copiilor, specialist principal în comunicare și tehnologia învățării la Academia „Didactica Aplicată”.

Școala Părinților a fost fondată în anul 2012 ca parte a unui proiect inițiat de Asociația Obștească „Didactica Aplicată”. Proiectul are drept scop să ajute părinții să soluționeze o serie de situații cu care se confruntă în familie și să descopere modalitățile cele mai eficiente de comunicare și relaționare cu copilul.

Suntparinte.md este partener media al evenimentului și a fost prezent la Atelier. 

P.

Vezi și:

Metode prin care să îți înveți corect copilul să fie independent, oferite de expertul Zinaida Soroceanu

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.