Skip to content Skip to footer

Cum să alegi cele mai sănătoase fructe şi legume

Multe fructe şi legume nu mai reprezintă o sursă sigură de sănătate, deoarece conţin o cantitate de nitraţi ce depășește norma admisibilă de două sau trei ori. De aceea, este important să cunoașteți de unde să procurați fructe și legume sănătoase. 

Șeful Direcției control produse alimentare și servicii, Veaceslav Ciuhrii, a relatat pentru suntparinte.md că fructele şi legumele trebuie procurate doar din locuri autorizate. Anume în aceste locuri sunt plasate spre comercializare produsele care au trecut testarea şi care nu conţin un procent mare de pesticide şi erbicide.

Nu trebuie să cumpăraţi produse din locuri neautorizate, cum ar fi: în staţii, în stradă, în afara pieţelor etc. Asta deoarece autorităţile competente nu pot confirma dacă producătorul a utilizat sau nu îngrăşăminte care conţin nitraţi ori erbicide. Potrivit specialistului, în anul curent s-au înregistrat foarte multe cazuri de intoxicaţii cu produse procurate anume din locurile neautorizate, unde legumele şi fructele nu au fost testate.

Este important să ştiţi că produsele care conţin nitraţi nu pot fi identificate vizual. De aceea, este binevenit ca atunci când procurăm un produs să atragem atenţia dacă acesta nu are semne de alterare, nu are forme prea mari decât cele obişnuite etc.

Totodată, în calitate de consumatori avem dreptul să cerem de la vânzător un document care confirmă că aceste produse au fost testate. În punctele autorizate pentru comercializare, fiecare vânzător trebuie să deţină certificat de calitate şi de inofesivitate a produselor pe care le comercializează. Aceste certificate sunt eliberate de către persoane specializate în baza documentelor de origine şi a testării.

Cum scăpaţi de nitraţii din legume şi fructe, în condiţii casnice

Ca să evitaţi consumul legumelor şi fructelor cu o cantitate mare de nitraţi, înainte de a le consuma este nevoie să respectaţi câteva reguli:

  • Curăţaţi coaja fructelor și a legumelor, întrucât cea mai mare cantitate de nitraţi se regăseşte anume în ea;
  • Înainte de preparare sau de consum, ţineţi în apă legumele şi fructele aproximativ o oră;
  • Schimbați apa atunci când legumele încep să fiarbă.

Menţionăm că, pe parcursul lunii septembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a efectuat mai multe încercări de laborator și a depistat o serie de nereguli. În urma testelor realizate, a fost depăşită norma de reziduuri de nitraţi în următoarele produse: cartofi – dublu, morcov – dublu, legume frunzoase – dublu, castraveţi – triplu, varză albă – triplu.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.