Cum să alegem bradul artificial și jucăriile pentru pomul de Crăciun
Siguranța familiei

Cum să alegem bradul artificial și jucăriile pentru pomul de Crăciun

Sursa foto: Suntparinte.md

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale sărbătorilor de iarnă este împodobirea pomului de Crăciun. Pentru a evita incidentele sau achiziționarea unor produse de calitate îndoielnică, Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă sugerează mai multe recomandări:

1. După ce ați ales pomul de Crăciun, atingeți-i crengile pentru a vă asigura că nu rămâne vopseaua pe mâini și că acestea sunt destul de rezistente. După atingere, și acele trebuie să-și reia forma inițială și să rămână pe brad, nu pe mână.

2. Asigurați-vă că baza bradului este dreaptă și că are suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.

3. Unele materiale polimerice conțin substanțe care pot provoca alergii cu reacții adverse. Materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. În acest sens, asigurați-vă că nu este prezent mirosul de substanțe chimice.

4. Achiziționați brazi artificiali rezistenți la foc sau care nu întrețin arderea. Respectați indicațiile producătorului, privind modul și locul de amplasare. Evitați achiziționarea jucăriilor din material fragil sau din sticlă, pentru a preveni eventuale incidente.

5. Jucăriile pentru pomul de Crăciun nu sunt considerate jucării pentru copii, conform Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor. Prin urmare, acestea nu dispun de declarație de conformitate și nu sunt supuse evaluării conformității obligatorii care să asigure inofensivitatea acestora. Procurați luminițe electrice doar din locuri special amenajate.

6. Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru pomul de Crăciun, atunci solicitați eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii (inclusiv certificatul de garanţie).

7. Dacă aveți copii mici sau animale de companie, tăiați ramurile de la nivelul inferior al bradului pentru a evita posibile incidente. De asemenea, așezați ornamentele pentru brad în așa fel încât cele mari și fragile să fie puse cât mai sus, unde copiii mici sau animalele de companie nu pot ajunge.

8. Luminițele destinate utilizării în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

În cazurile în care agenții economici refuză să vă ofere anumită informație/un document, depuneți o reclamație la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sau sunați la numărul 022 51 51 51.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.