Cum rezolvi problema „Nu vreau la școală”
PreșcolarȘcolar

Cum rezolvi problema „Nu vreau la școală”

Se poate întâmpla ca, din diverse motive, copilul să vrea să evite școala. Acesta va acuza pe neașteptate diverse dureri (de cap, de stomac), va tărăgăna pregătirea pentru școală, va fi indispus și inhibat.

Ce pot face părinții pentru a depista și a rezvolva această problemă?

  • În primul rând, este recomandată discuția cu învățătorul copilului. Acesta ar putea cunoaște ce anume îi cauzează copilului starea de stres. La fel de important este ca părinții să-și întrebe copiii dacă aceștia se simt bine la școală, ce activități le plac sau le displac, cum se înțeleg cu ceilalți colegi de clasă.
  • Ar fi util ca părinții să modeleze unele situaţii acasă, recreând părţi ale zilei pentru a afla care activităţi îi cauzează starea de stres. De exemplu, copilul ar putea avea mari emoţii în cazul necesităţii de a vorbi în prezenţa colegilor sau ar putea fi neliniștit din cauza testelor. În acest sens, părinții ar putea să exerseze cu el acasă.
  • Copilul ar putea displace școala, deoarece este timid și întâmpină greutăți în a comunica cu ceilalți. În acest caz, părinții ar putea invita acasă câțiva colegi ai copilului care sunt și ei timizi. Astfel, copiii vor avea șansa să comunice într-un grup mai restrâns și vor relua mai ușor legătura la școală.
  • Preșcolarii își fac multe griji, neștiind dacă sunt suficient de pregătiți pentru școală. Unii ar putea să se streseze, deoarece nu știu să citească (așa cum o face, de exemplu, sora mai mare). Părinții trebuie să-i explice copilului că tocmai frecventarea școlii îl va ajuta să cunoască mai multe și să-l asigure că nu trebuie să știe totul dinainte. La fel de important este ca micuțul să fie încurajat și lăudat pentru succesele pe care le face.
  • Școlarul ce are frați sau surori mai mici ar putea crede că este trimis la școală pentru ca părinții să îi acorde atenție bebelușului. În acest caz, părinții trebuie să îi explice limpede de ce este important ca un copil să frecventeze școala și să-l implice în îngrijirea bebelușului.

Specialiștii recomandă părinților să transforme frecventarea școlii într-o activitate mai plăcută și mai distractivă. Aceștia ar putea să le dea copiilor un pachet cu ceva gustos sau să îi îmbrace în haina preferată.

Din fericire, copiii se obișnuiesc cu programul zilnic, iar odată ce cauza stării de stres este înlăturată, copilul va merge împăcat la școală.

Sursă foto: arhiva UNICEF

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.