Cum prevenim dependența de gadgeturi? Ghid pentru utilizarea tehnologiilor în funcție de vârstă
Siguranța familiei

Cum prevenim dependența de gadgeturi? Ghid pentru utilizarea tehnologiilor în funcție de vârstă

By februarie 28, 2019 No Comments

Sursa foto: Free Press Journal

Copiii până la vârsta de doi ani nu ar trebui deloc expuși mediului virtual. Dezvoltarea creierului în această perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor. Stimularea provocată de supraexpunerea la tehnologii poate cauza deficit de atenție, întârzieri cognitive, probleme de învățare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.

Dispozitivele electronice vor fi introduse treptat, începând cu vârsta de 3 ani, atunci când copilul va putea să vizioneze programe nonviolente la televizor, nu mai mult de o oră. Informațiile sunt prezentate în „Ghidul de utilizare a tehnologiilor pentru copii și tineri”, elaborat de Cris Rowan (pediatră terapeută ocupațională și expertă în dezvoltarea copilului), Andrew Doan (doctor în neuroștiințe), Hilarie Cash (psihoterapeută), Academia Americană de Pediatrie și Societatea Canadiană de Pediatrie.

Cum evităm excesul de mediu virtual?

1. Deconectați-vă pentru a vă „reconecta”. Planificați momentele de „detoxificare electronică”:

  • O oră pe zi (cină), o zi pe săptămână (duminică) și o săptămână pe an (vacanţă cu familia), în timp ce conduceți mașina, cu o oră înainte de culcare, când mâncați în localuri.

2. Stabiliți un echilibru între utilizarea tehnologiilor și „eliberarea” de ele (o oră de mediu virtual – o oră de mișcare, gătit, pictat, pescuit, muzică, joc, lectură etc., de dorit în aer liber).

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al SDC.

Citește și:

„De o săptămână, complet alt copil”. Autismul virtual – pericolul care ne amenință copiii

„La 3 ani și 2 luni, zicea doar două cuvinte”. Mărturia unei mame al cărei copil a devenit dependent de televizor

„O oră de televizor este egală cu un gram de cocaină”. Psihologul clinician Marius Teodor Zamfir, despre copiii dependenți de gadgeturi

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.