Cum poate fi prevenită delincvența juvenilă
Adolescent

Cum poate fi prevenită delincvența juvenilă

Perioada adolescenței este una dificilă și se manifestă prin schimbări bruște ale dispoziției, care pot duce la conflicte cu părinții. Anume în această perioadă tinerii încearcă să-și găsească refugiu în altă parte și pot fi atrași ușor în grupuri dubioase.

În consecință, ei pot începe să fumeze, să consume alcool, să fugă de acasă, să fie agresivi sau să chiulească de la școală – toate aceste comportamente fiind specifice delicvenței juvenile.

Pentru a preveni atragerea copilului în comiterea diverselor infracțiuni, este foarte importantă implicarea părintelui. Încercați să-l ascultați pe copil în mod activ–participativ, nu doar prin prisma propriilor opinii. Arătați-i respect, dragoste necondiționată și fiți constant cu el. Astfel, îi va crește stima de sine și va deveni un adult responsabil.

Chiar dacă vă certați des, trebuie să știți că, pentru copil, aceste conflicte sunt fie o modalitate prin care vă arată că este o personalitate, fie o simplă metodă de a se elibera de frustrările vârstei. Conflictele de acest fel sunt firești, iar faptul că ele apar atât de des nu înseamnă că nu sunteți un părinte bun, eficient și priceput.

Comunicarea – o etapă importantă

Încurajați copilul să se exprime liber, să fie independent în gândire și lăsați-i libertatea de a face propriile greșeli și de a învăța din acestea. Încercați să vă dezvoltați propriile abilități de comunicare și aplicați-le în relația cu copilul. Precizați lucrurile de fiecare dată atunci când discutați cu el și observați că apar probleme în comunicare. În acest fel, copilul va înțelege importanța comunicării.

Atunci când aveți o discuție cu copilul, încercați să vă concentrați pe subiectul respectiv. Veți evita astfel neînțelegeri și confuzii cu privire la mesajul pe care doriți să-l transmiteți. Evitați presupunerile și verificați dacă ați înțeles corect situația și argumentele. Nu presupuneți că ceea ce vă transmite copilul este exact ceea ce gândiți dumneavoastră.

Pentru a preveni delincvența juvenilă, întreprindeți următoarele acțiuni:

  • Nu lăsați copilul mult timp nesupravegheat. Încercați să faceți astfel încât copilul să nu petreacă prea mult timp fără niciun scop. Încurajați-l să participe la activități, cum ar fi: cluburile artistice, antrenamentele sportive de la școală sau din comunitate;
  • Stabiliți și insistați asupra regulilor de petrecere a timpului nesupravegheat. Regulile vă ajută să stabiliți ce așteptări aveți de la copil;
  • Încercați să cunoașteți mai bine prietenii copilului. Invitați prietenii acasă și desfășurați unele activități. Totuși, nu exagerați prin pândirea sau ascultarea copiilor după ușă. Veți afla suficiente informații din interacțiunile naturale (ex.: întâmpinarea copiilor, oferirea unui pahar de apă sau invitarea la o gustare);
  • Stabiliți o legătură bazată pe încredere. Nu judecați și nu etichetați copilul atunci când greșește, ci vorbiți doar despre comportamentul greșit și posibilele consecințe și asigurați-l că poate oricând veni la dumneavoastră pentru un sfat;
  • Dacă relația cu copilul nu este una bună, nu evitați întrebările despre locul unde a fost și cu cine s-a întâlnit, știind că vor urma discuții aprinse sau răbufniri din partea adolescentului. Nu exagerați și nu insistați.

Datele statistice ale Inspectoratului General al Poliției arată că, pe parcursul a 10 luni ale anului 2016, minorii au săvârșit 765 de infracţiuni și au participat la 802 ilegalități. Cei mai mulți minori care au fost comis infracțiuni au vârsta între 16 și 17 ani.

Sursa: Ghid de prevenire a delicvenței juvenile, autor: Liliana Foca

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.