Copil mic

Cum părinții Musteață își învață copiii să protejeze natura

Postat de februarie 2, 2017 No Comments

Educația ecologică începe din familie, atunci când părinții, prin propriul exemplu, își învață copiii să sorteze deșeurile, să le arunce numai în coșul de gunoi și, pe cât este posibil, să recicleze deșeurile. Asta încearcă să facă și soții Anna și Sergiu Musteață, care vor să le cultive copiilor dragostea față mediul înconjurător.

Despre metodele prin care încearcă să-și educe copiii să protejeze mediul în care trăiesc, Anna a scris pe blogul său, SuntMamă.com:

  • Facem ordine pe terenul de joc

De fapt, acest lucru l-am făcut când afară era cald și au putut participa și copiii la curățenia de pe terenul de joc. Astfel, împreună am adunat frunzele uscate, ramurile uscate care au căzut de pe copaci și hârtiile care, trebuie să recunoaștem, apăreau zi de zi „ca din pământ”. Vom continua să facem același lucru și la primăvară. Regretabil este faptul că nu toți se implică, iar cei care stau pe alături și privesc nu păstrează ceea ce fac alții…

  • Reciclăm hârtia

Noi am început să nu mai aruncăm resturile de hârtie, revistele și ziarele pe care nu le mai folosim. Le adunăm frumos într-o cutie, dupa care le vom duce la punctele de colectare a hârtiei. E și o metodă de a-i învăța pe cei mici să câștige câțiva bănuți. Un kg de hârtie costă vreo 50 de bani, dar important este scopul, nu banii. Astfel, copiii sunt încântați să „pună la păstrat” fiecare bucată de hârtie, știind că într-o zi pentru asta vor primi bani, pe care îi vor cheltui pe ceea ce își doresc ei.

  • Sortăm deșeurile reciclabile

Pentru că nu doar hârtia trebuie reciclată, toate sticlele din plastic ajung la urna specială. Deja nu știu cât de conștienți sunt cei care vin în fiecare săptămână să ridice deșeurile și cât de bine le sortează ei, însă noi facem ceea ce trebuie de făcut…

  • Mergem la cumpărături cu pungi ecologice

Încercăm să înlocuim pungile de plastic cu cele de hârtie sau cu torbe din pânză. La început ne era oarecum incomod când vânzătorii ne întrebau: „De sacoșă aveți nevoie?”, dar ne-am obișnuit și acum cumpărăturile le punem în torbe sau rucsac. Apropo, este și foarte simplu de cărat torbele și „nu îți taie degete” cum o fac pungile de plastic.

  • Meșterim obiecte handmade din materiale reciclabile

Iar pentru a le demonstra copilașilor mei ce înseamnă o planetă curată și un mediu înconjurător prietenos, am confecționat împreună un glob pământesc. Trebuie să recunosc, acesta a fost un proiect pentru grădinița la care merge Cecilia, însă propunerea doamnei educatoare a venit exact la timpul potrivit. Astfel, din resturi de hârtie am confecționat o minge, care reprezintă globul pământesc. Am vopsit mingea cu albastru de metilen, căci nu aveam la îndemână acuarelă, iar după ce s-a uscat bine, din fâșii de hârtie colorată, folosind tehnica quilling, am creat continentele. Folosind clei fierbinte, am lipit pe glob copaci, fluturași, pești și animăluțe. Le-am explicat copiilor că, atunci când noi nu aruncăm murdărie în lacuri și râuri, peștișorii pot înota ușor în apa curată, când nu ucidem animalele și păsările, acestea sunt fericite, iar când folosim mai puțin mijloacele de transport, care elimină fumul toxic, suntem cu toții sănătoși și vom trăi pe o planetă curată.

Citiți continuarea pe SuntMamă.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.