Cum îți pregătești copilul să treacă peste stresul din perioada examenelor
AdolescentȘcolar

Cum îți pregătești copilul să treacă peste stresul din perioada examenelor

Pentru fiecare părinte starea de bine a propriului copil a fost şi va rămâne cea mai importantă preocupare. În ultimii ani şcoala a trecut prin numeroase transformări şi a devenit un factor declanşator de stres nu doar pentru elevi, ci şi pentru părinţii acestora. 

În context, psihologul Dorina Vasilache vine cu mai multe recomandări pentru părinții ai căror copii au intrat în febra examenelor.

Examenele se numără printre paşii de care depinde viitorul profesional al fiecărui copil, iată de ce li se acordă o importanţă atât de mare. Adulţii sunt cei care conştientizează mai mult importanţa acestor examene decât copiii, fapt din cauza căruia uneori stresul apare în mediul elevului cu mult timp înainte de perioada examenelor.

bani_bfd9129e9a7dedca21385918cfd42291Emoţiile care apar în perioada examenelor sunt un proces natural, însă, în momentul când acestea sunt însoţite de frică şi nervozitate exagerată, se pot transforma într-un blocaj emoţional care afectează capacitatea elevului de a susţine lucrarea şi de a reuși să se concentreze pentru a-şi reaminti cunoştinţele acumulate.

În momentele de stres elevul are tendinţa de a intra în regresie afectivă, el are nevoie în această perioadă să se afle într-un cadru liniştit, să fie înconjurat de oameni dragi care să îi alimenteze nevoia de afecţiune, în mod special copiii introvertiţi. Pentru nimeni nu este un secret că în perioada pubertăţii şi adolescenţei copii trec prin perioade dificile din punct de vedere emoţional, de aceea s-ar putea ca aceştia nici să nu recunoască nevoile lor, ei pot manifesta dezinteres faţă de discuţiile cu adulţii, se pot izola şi astfel să facă mai anevoioasă relaţionarea cu părinţii.

În această perioadă părinţilor le revine cea mai mare responsabilitate şi anume de a le crea copiilor un mediu favorabil pentru pregătire. Unii adolescenţi vor petrece mai mult timp noaptea pentru a se pregăti de examene, motivând că ziua în casă există factori perturbatori, iar părinţii ar fi bine să le creeze aceste condiţii, deoarece cunoaştem cu toţii cât este de important somnul pentru adolescenţi, mai ales cel de noapte.

Recomand să fie evitate profeţii de genul: „Nu vei lua examenul, vei ajunge un ratat”. Există multe alte formulări prin care părintele ar reuşi să îşi responsabilizeze copilul, de exemplu: pentru a reuşi la examen este bine să îţi gestionezi corect timpul, prin mese regulate, pregătire calitativă şi fără impunere şi, desigur, odihnă sănătoasă.

Verificarea zilnică prin acea tachinantă expresie „ai învăţat”, dacă nu este dozată, s-ar putea transforma doar în factor de stres şi ar împinge copilul să mintă părintele doar pentru a scăpa de corvoadă.

Părinţii ar putea să îşi creeze nişte ritualuri împreună cu copilul, de exemplu să alerge în weekend, astfel ar petrece timpul împreună şi ar dezvolta un regim de viaţă sănătos. Un moment asupra căruia aş dori să atrag atenţia părinţilor este regimul de pregătire pentru examen. Durata acestuia trebuie să fie însoţită de o pauză de 10-15 minute pentru fiecare oră de studiu. E bine ca aceste pauze să aibă loc în alt cadru ambiant: afară, altă odaie şi, nicidecum, în locul în care elevul îşi pregăteşte temele, deoarece procesul de memorare are loc mai eficient, creierul se oxigenează mai calitativ și oboseala nu apare atât de uşor.

Iată de ce părintele ar fi bine să îşi susţină copilul fără a-l sufoca mai ales cu câteva zile înainte de examen. Fiţi alături de copii, arătaţi-le că aveţi încredere în ei, reamintiţi-le că sunt pregătiți şi doar prin concentrare maximă vor reuşi să îl susţină cu brio.

Sursă foto: bani.md; independent.ie

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.