Cum învățăm să auzim și să vorbim după implantarea cohleară?
Știri

Cum învățăm să auzim și să vorbim după implantarea cohleară?

„Să descoperim bucuria vorbirii împreună” – aceasta a fost tematica atelierului desfășurat în perioada 6-8 septembrie, la Chișinău, destinat specialiștilor și părinților cu copii hipoacuzici. Atelierul a fost organizat la inițiativa asociației Perspektive (Germania) și a programului-pilot „Creștem cu implant cohlear”.

Programul „Creștem cu implant cohlear”, orientat spre reabilitarea copiilor după implantarea cohleară, este un program-pilot care are drept scop crearea unei asociații oficiale. Formatorii atelierului pentru părinți și specialiști au fost Sigrid Martin și Uwe Martin, specialiști în terapia natural-aurală din Germania/fondatorii asociației Perspektive e.V.

Timp de trei zile, părinții au avut posibilitatea să afle răspunsuri la câteva întrebări importante pentru ei: În ce mod copiii cu implant cohlear învață să audă și să vorbească? De câtă logopedie are nevoie un copil? Care este rolul părintelui în acest proces? Cum auzim? În ce fel ceea ce ne înconjoară influențează dezvoltarea creierului? Cum are loc incluziunea în sistemul educațional? etc.

Copiii cu necesități speciale fac părinții mai speciali

Tatiana Garștea este contabilă de meserie, fetița ei are implant cohlear de un an.

„Toată viața noastră este în două! Sunt mai mult decât recunoscătoare pentru acest program și atelier. Învăț atât de multe aici, cum să comunic corect cu fetița mea, pentru că copiii cu deficiențe de auz, cu implant cohlear, merită o viață normală. Nu-mi pot imagina ce făceam eu, noi, părinții, dacă nu era asociația Perspektive și inițiativa lor. Eu, cel puțin, sunt mulțumită de ajutorul lor, pentru că acum mă uit altfel la toți copiii. Nu înțeleg de ce trebuia să vină cineva de peste hotare și să implementeze un astfel de program în țara noastră și nu au făcut-o ai noștri…”, spune Tatiana Garștea.

Iuliana Roșca-Ceban a venit la atelier din r. Cahul, satul Al. Ioan Cuza. Are un băiețel de 11 ani care, de șase ani, este purtător de implant cohlear. Iuliana spune că ei au trecut prin foarte multe – de la diagnoză, la operație, logoped, cheltuieli și adaptare:

„Cu ajutorul programului, vezi altfel lucrurile. Mai ușor. Înțelegi că reabilitarea e mai mult decât importantă. Implantul e doar începutul. Munca începe după operație. În familia mea, adaptarea a fost cel mai greu pas. Până la urmă, mergem înainte și învățăm să comunicăm cu copilașii noștri cât mai mult. Învățăm să auzim și să vorbim împreună!”. 

Fiecare copil merită să fie îngrijit

Formatorii atelierului și fondatorii asociației Perspektive din Germania sunt în domeniu de mai bine de 30 de ani. La moment, în cadrul programului „Creștem cu implant cohlear” din Chișinău, sunt implicați 24 de copii.

„Acest program este în mare parte destinat părinților, pentru că anume ei pot schimba soarta copiilor lor, dar statul ar trebui să fie și el responsabil de bunăstarea tuturor copiilor. Scopul nostru este de a crea un centru pentru familii bazat pe consiliere. Eu mă bucur nespus de mult că am găsit, la Chișinău, oameni deschiși, dornici de schimbare, dedicați și empatici. În așa fel, am reușit să lansăm proiectul, datorită celor care au devenit consilieri de familie. Ideea ar fi ca acești copii să nu fie singuri, să le punem în valoare toate calitățile. Să nu-i vedem doar ca pe niște copilași cu „ceva” la urechiușă”, a mărturisit Sigrid Martin.

La rândul lui, Uwe Martin a menționat că „Noi încercăm să vedem copilul în ansamblu, nu doar problema lui de sănătate. Pentru că auzul nu poate fi înlocuit. Trebuie să înveți să auzi. Cu acești copii trebuie să înțelegi că a asculta și a auzi sunt două lucruri complet diferite, de altfel ca pentru toată lumea”. 

Cristina Rotaru, coordonatoarea evenimentului, a povestit că părinții, în cadrul atelierului, au fost instruiți cu privire la metodele inovatoare de reabilitare după implantul cohlear:

„Sigrid si Uwe au prezentat o metodă proprie de reabilitare. O abordare diferită ce implică nemijlocit toată familia. Atunci când am lansat programul, ne-am întrebat care e necesitatea unui astfel de program, dacă poate fi susținut pe termen lung. Or, pentru noi, o reabilitare de succes este atunci când copilul nu mai are nevoie de ea, pentru că se descurcă și vorbește de unul singur. De aceea, oricine care are nevoie de ajutorul nostru, de consiliere, de un sfat, este binevenit”. 

Detalii puteți găsi pe pagina „Creștem cu implant cohlear” sau la numărul de contact: 060 880 101.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.