Cum e să fii electromontoare la Calea Ferată: „Nu contează dacă ești femeie sau bărbat. Energetica nu acceptă greșeli”
Profesii

Cum e să fii electromontoare la Calea Ferată: „Nu contează dacă ești femeie sau bărbat. Energetica nu acceptă greșeli”

„Atunci când este vorba despre asigurarea alimentării cu energie electrică, nu contează dacă ești femeie sau bărbat. Energetica nu acceptă greșeli în niciun caz”. O spune Ecaterina Rusu-Bujor, electromontoare la Secția de alimentare cu energie electrică Ungheni de la Calea Ferată din Moldova.  

Mai exact, ea este responsabilă de repararea și întreținerea utilajului electric (linii electrice aeriene, subterane, în cablu, posturi de transformare), domeniu monopolizat de bărbați. O demonstrează și datele din ultimul Portret statistic al femeilor şi bărbaţilor în Republica Moldova. În anul 2016, specialitatea „Electrotehnica și energetica” a fost aleasă de băieți în proporție de 97%. Mai mult, electromontoarea ține evidența actelor de intrare-ieșire și întocmește rapoarte.

Doamna Ecaterina și-a petrecut copilăria în satul Semeni, Ungheni, departe de computere și telefoane mobile cu jocuri. Curtea casei devenise un loc al distracțiilor:

„Întrucât mama era la serviciu, stăteam mai mult lângă tata. Aveam vreo șapte ani când am început să fiu interesată de tehnică, de reparația electrocasnicelor. De exemplu, atunci când tata repara un ceainic, mă uitam ce anume face, el îmi povestea ce este furca, de unde vine, de ce-s colorate firele, de ce-s două sau trei. Chiar încercam să unesc firele”. 

După ce a absolvit treapta gimnazială, a mers la Colegiul Politehnic din Chișinău (în prezent, Centrul de Excelență în Energetică și Electronică). După trei ani de studii la Liceul cu Profil Real din cadrul Colegiului, venise momentul să aleagă o specialitate. A ales Electroenergetica:

„Am știut că voi avea un loc de muncă aici, acasă, dat fiind că domeniul era dezvoltat. Totuși, când am văzut că eram singura fată admisă la această specialitate, i-am zis mamei că nu mă duc la Colegiu. Mama însă m-a convins că mă voi descurca. De fapt, în familie mi-am format convingerea că și o femeie poate să se descurce în domeniul tehnic, inclusiv în energetică”.  

În cei doi ani de specialitate, Ecaterina a învățat într-o grupă formată din 34 de studenți – ea și 33 de băieți. Recunoaște că studenții și studentele din alte grupe o priveau ciudat atunci când o vedeau înconjurată doar de băieți:

„La Colegiu am învățat cum să asigurăm o bună funcționare a alimentării cu energie electrică, cum să proiectăm linii electrice aeriene și în cablu etc. Atunci când este vorba despre asigurarea alimentării cu energie electrică, nu contează dacă ești femeie sau bărbat. Energetica nu acceptă greșeli în niciun caz”.

Timp de șase săptămâni a făcut stagiul în Serviciul tehnic la un centru comercial din Chișinău. Chiar dacă încă nu finalizase studiile, a primit o ofertă de angajare. Imediat ce și-a luat diploma, a fost angajată:

„2 iunie, 2007 – prima zi de muncă în calitate de tehniciană. Am activat acolo până în anul 2016. Sarcina de bază era întreținerea utilajului (ascensoare pentru marfă, pentru pasageri, escalatoare). În iunie 2017 am fost angajată la Calea Ferată, în calitate de electromontoare. E un fel de pasiune de familie. Tatăl meu lucrează ca lăcătuș la depoul de locomotive la Calea Ferată, în timp ce fratele meu e tâmplar la sectorul de locomotive”. 

La secția de alimentare cu energie electrică Ungheni activează trei electomontoare. Aici, Ecaterina Rusu-Bujor împarte biroul cu Efimia Barbăroșie, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul energetic, de la care doamna Ecaterina susține că a învățat regulile acestei profesii.

Sarcinile de electromontoare diferă cu mult de cele pe care doamna Ecaterina le îndeplinea la centrul comercial:

  • ține evidența actelor de intrare-ieșire, întocmește rapoarte;
  • deservește tehnic electromotoarele, generatoarele, schemele de automatizare, liniile electrice aeriene;
  • execută montajul, instalează utilajul electric;
  • înlătură defectele la sistemele de iluminat și sistemele de putere;
  • execută calcule, compune schemele și planurile montajului electric;
  • verifică funcționarea utilajului electric. 

Munca Ecaterinei Rusu-Bujor se împarte între birou și teren. După tradiționala ședință de dimineață, unde fiecare angajat/angajată află ce are de făcut și semnează că va respecta normele de securitate, doamna Ecaterina merge în biroul ei unde întocmește fișele de pontaj, adică evidența timpului de muncă al salariaților. Tot ea este responsabilă de materialele pe care le primește secția, de corespondență etc.:

„Ca să întreții o linie electrică aeriană și un cablu electric, este nevoie nu doar de echipament și personal, ci și de o evidență a tuturor bunurilor – mănuși, produse de igienă, pașapoarte tehnice, ce scoatem de pe linie, ce lichidăm lunar”. 

Electromontoarea proiectează linii electrice aeriene și de cablu, posturi de transformatoare deschise și închise. Desenează scheme sau le întărește pe cele existente.

Echipa noastră a fost curioasă să vadă cum arată o asemenea schemă. De exemplu, acest desen realizat de Ecaterina Rusu-Bujor reprezintă schema monofilară a unei instalații electrice – de unde primim tensiunea și unde o distribuim.

În fiecare an, angajații susțin examene de calificare. Pentru „Profesionalism la locul de muncă”, Ecaterina Rusu-Bujor deține categoria 4 din 5 (5 fiind cea mai bună).

Totodată, ea deține grupa a II-a de electrosecuritate, grupă de calificare a personalului electrotehnic conform normelor de securitate electrică. Grupa a doua presupune:

  • Cunoștințe tehnice elementare despre instalația electrică și utilajul acesteia.
  • Conștientizarea pericolului pe care îl prezintă curentul electric, pericolul apropierii de părțile active.
  • Cunoașterea măsurilor de precauție de bază la efectuarea lucrărilor în instalațiile electrice.
  • Deprinderi practice de acordare a primului ajutor medical victimelor.

„Aici nu sunt permise greșeli. În caz contrar, pui în pericol și viața ta, și a celorlalți. La următorul examen de calificare, vreau să obțin grupa a treia, ceea ce înseamnă că voi lucra cu instalațiile de protecție prin relee și automatizări. Voi deschide nu un contor, dar celule electrice de medie tensiune”, explică ea.

Echipa noastră a mers și în laboratorul electrotehnic, unde au loc măsurări și încercări electrice.

Doamna Ecaterina ne povestește că mijloacele de protecție trebuie verificate periodic, pentru că de ele depinde viața angajaților. Aceste mănuși electroizolante sunt destinate ca mijloc de protecție personal la lucrul sub joasă și înaltă tensiune. Fiecare mănușă este numerotată individual și testată din punct de vedere electric la fiecare jumătate de an. Nicio mănușă nu va fi folosită înainte de a fi testată.

Doamna Ecaterina participă, împreună cu alte persoane responsabile, la procedurile de verificare.

„Mănușile sunt scufundate în apă până la un anumit nivel. Apoi se aplică tensiune mărită de 2-3 ori față de tensiunea nominală de lucru. Dacă mănușile nu sunt bune, curentul se întrerupe și mănușile sunt scoase din folosință”, ne explică electromontoarea.

În energetică, toate lucrările sunt efectuate în echipă. În timp ce o persoană execută lucrările corespunzătoare, a doua supraveghează respectarea măsurilor de securitate sau oferă instrumentele necesare. 

Șeful interimar al Secției de alimentare cu energie electrică Ungheni, Ion Butnari, recunoaște că femeile electromontoare nu sunt mai puțin pregătite decât bărbații care dețin această funcție:

„Sunt sigur că Ecaterina va excela în acest domeniu. Nu are cum să nu se priceapă, pentru că a învățat bine, are aptitudini și e pregătită. Aici, greșelile nu se corectează”.

Excursia noastră pe teritoriul stației a continuat la postul de transformare. Acesta reprezintă o stație de distribuţie de importanţă locală, prin intermediul căreia se modifică tensiunea de la valoarea medie (10 kV) la o valoare joasă (0,4 kV), care este distribuită în continuare:

„Aici duc evidența la energia electrică pe care o primim. Tensiunea este destinată și alimentării unor consumatori de joasă tensiune, care se află în apropiere de Calea Ferată. O dată pe lună merg acasă la consumatorii casnici și verific contorul, sigiliul aplicat, termenul valabilității. Dacă termenul este expirat, demontez contorul”.

Nu o singură dată a fost întrebată de ce a ales această specialitate.

„Lumea se miră, nu crede că unei femei ar putea să-i placă o asemenea specialitate. De fiecare dată le răspund că mă mândresc cu această profesie, că pot și femeile să se descurce în electroenergetică”, spune doamna Ecaterina.

Acasă, Ecaterina Rusu-Bujor are un alt statut – cel de mamă și de soție. Cei doi copii (de 4 și, respectiv, 5 ani) nu pierd niciun moment pentru a spune la grădiniță că „mama noastră face lumină”.

Electromontoarea susține că, la locul de muncă, mamele cu copii mici au facilități:

„Atunci când am fost angajată, fetița mea încă nu mergea la grădiniță. De aceea, am rugat angajatorul să-mi permită să vin dimineața cu jumătate de oră mai târziu și să ies mai devreme cu jumătate de oră. Nu am primit refuz. Din contra, rugămintea mi-a fost acceptată. Pauza de masă este respectată”. 

Energetica rămâne a fi unul dintre domeniile unde numărul femeilor este mic, dat fiind că fetele sunt mai puțin încurajate să exploreze domenii tehnice.

Datele prezentate de Vasile Vrânceanu, directorul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, indică faptul că, în ultimii 10 ani (2010-2018), specialitatea „Electroenergetică” a fost aleasă de 510 băieți, față de 10 fete. Totuși, situația se îmbunătățește treptat. Dacă în 2010 nu era înscrisă nicio fată la această specialitate, atunci în 2018 au ales să studieze electroenergetica 4 fete.

„Eu înțeleg totul în tehnică, ce este un motor, cum funcționează el, ce este un fir electric. Dacă se strică un ceainic, nu aștept să vină soțul să-mi spună ce anume să fac, mă descurc de sine stătător. Mă mândresc că sunt electromontoare și, atunci când bărbații discută despre mașini și motoare, eu înțeleg totul și chiar mă pot implica în discuție”, spune doamna Ecaterina.

Acest material a fost realizat în cadrul Acordului de cooperare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor), finanțat de Suedia. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al donatorului.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.