Skip to content Skip to footer

Cum au fost cheltuiți banii pentru educație în 2016

În anul 2016, Ministerul Educației a avut un buget în sumă de 3.883 miliarde de lei. Din suma totală, au fost executate 3.657 miliarde de lei. Potrivit Ministerului, față de anii precedenți, tendințele înregistrate sunt pozitive, ceea ce demonstrează faptul că finanțarea în bază de cost standard per elev și autonomia financiară a circa 80% din numărul total de instituții de învățământ general are un efect benefic asupra implementării activităților planificate. 

Câți bani au fost cheltuiți pentru salarii

Din banii cheltuiți, 71% au fost distribuiți pentru plata salariilor. Față de anul bugetar precedent, acest indicator a înregistrat o scădere, ceea ce arată că mai multe mijloace financiare sunt direcționate pentru dezvoltarea instituțiilor.

În mai multe localități, Fondul de salarizare a fost chiar mai mic decât media pe țară: Nisporeni – 60%, Bălți – 63%, Cimișlia – 66%, Ialoveni – 67%, iar în unele localități acest indicator a depășit atât media pe țară, cât și nivelul mediu din anii precedenți: Dondușeni – 82%, Ștefan Vodă -76%, Ocnița – 75 % și alte 7 raioane – 74%.

În raioanele în care se înregistrează o pondere relativ scăzută a Fondului de salariu, banii publici au fost utilizați mai responsabil, fiind optimizată rețeaua școlară, revizuite listele de tarifare și ajustat numărul unităților de personal. Totodată, în localitățile în care acest indicator a crescut, autoritățile locale trebuie să efectueze o analiză minuțioasă pentru a depista lacunele și a întreprinde măsuri de eficientizare a tuturor resurselor disponibile.

Servicii, procurări, reparații capitale, formare profesională

În afară de achitarea salariilor, au fost efectuate cheltuieli pentru servicii – 13%, pentru formarea profesională – 0,3%, procurări – 10%, reparații capitale – 6% etc. În total, în anul 2016, au fost alocate școlilor mijloace financiare în sumă de 245,2 milioane de lei – bani utilizați pentru transportarea elevilor, reparațiile capitale, procurarea mijloacelor fixe, acoperirea deficitului bugetar al școlilor mici.  

Pentru transportarea elevilor la și de la școală au fost alocate 45,4 milioane de lei, ceea ce constituie 19% din suma alocată din componenta unităților administrativ-teritoriale (UAT). Cea mai mare pondere la acest compartiment s-a înregistrat în raioanele Rîșcani – 51%, Soroca – 35%, Fălești și Leova – câte 34%, iar cea mai mică pondere a fost în Criuleni, Edineț și Dondușeni – câte 1%, Chișinău și Bălți – câte 2%, Căușeni – 6%. Ponderea sumelor alocate este direct proporțională cu reformele realizate.

Pentru reparații capitale au fost alocate 116,5 milioane de lei sau 48% din totalul alocat din Componenta UAT. Cei mai mulți bani pentru reparații capitale în instituțiile de învățământ general au alocat municipiul Bălți – 93%, raioanele Căușeni – 89%, Dubăsari – 87%, Edineț și Criuleni – câte 86%. La polul opus se clasează mun. Chișinău – 0%, Ștefan Vodă – 3%, Dondușeni – 7%.

Pentru procurarea mijloacelor fixe s-au alocat 18,8 milioane de lei sau 8% din totalul alocat din componenta UAT. Cea mai mare pondere s-a înregistrat în raioanele Briceni – 40%, Ialoveni – 30%, Cantemir – 17% etc., iar în nouă raioane (Bălți, Drochia, Basarabeasca, Cahul, Glodeni etc.) nu s-au alocat bani pentru asemenea necesități.

Din Fondul pentru Educația Incluzivă, în 2016 școlilor li s-au alocat cca 59,4 milioane de lei, dintre care 47,8 milioane de lei – pentru salarizarea cadrelor didactice de sprijin și 11,6 milioane de lei – pentru întreținerea centrelor de resurse. 

În anul bugetar 2016, nu au fost valorificate mijloace financiare în sumă totală de circa 254 milioane de lei din bugetul instituțiilor de învățământ general, componenta UAT și Fondul pentru Educația Incluzivă, bani cu care s-ar fi putut soluționa mai multe probleme stringente și de rezultatul cărora ar fi beneficiat atât elevii, cât și personalul școlilor.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.