Skip to content Skip to footer

Cum anunțăm corect copilul că va avea un frate/soră și cum creăm un spațiu bun pentru noul membru

„Sunt interesată de crizele de vârstă ale copiilor, rivalitatea între frați. Cum anunțăm corect copilul că va avea un frate/soră și cum creăm încetișor un spațiu bun pentru noul membru?”

Răspunsul la întrebare este oferit de psihologul clinician și psihoterapeutul Aurelia Bogdan, din România:

Copilul are nevoie să știe că va avea un frate/soră din momentul în care sarcina este în siguranță (după două luni), chiar înainte ca burtica să crească. O rutină minunată pentru toată familia este ca mama să-i citească bebelușului alături de copil, să îi vorbească, să mângâie burtica. Dacă familia decide să cumpere trusoul bebelușului înainte de naștere, atunci este bine să îi ceară părerea copilului (Ce spui? Crezi că i-ar plăcea? Alege tu…).

Pentru întărirea eului și validarea în rolul de frate/soră mai mare, îi vom spune: „cred că bebelușul (surioara/frățiorul tău) este foarte norocos să aibă un frate/soră ca tine”.

După naștere contează mult să poată să își țină sora/fratele în brațe, să ajute la rutină, dacă vrea, să păstrați momente de atenție și pentru copilul mare, să îi dați voie să simtă – dacă este cazul – supărare, nemulțumire, teamă și să îl ajutați să proceseze schimbarea cu răbdare.

Realitatea este întotdeauna particulară, așa că la toate cele mai sus scrise contează și: vârsta copilului, cu cât de multă atenție a fost obișnuit copilul, dacă este autonom emoțional (doarme, mănâncă și se îmbracă singur), are spațiul lui personal/camera lui, a însușit abilități emoționale (empatie, altruism).

Ai o problemă cu care te confrunți? Trimite-ne un mesaj pe pagina de Facebook sau pe adresa electronică: suntparinte.md@gmail.com și specialistul îți va răspunde. 

Vezi și:

Copilul meu nu poate pronunța cuvinte, ci doar emite sunete. Când să merg la specialist?

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.