Cum alegem CORECT jucăriile pentru bebeluș
Bebeluș

Cum alegem CORECT jucăriile pentru bebeluș

Prin intermediul jucăriilor, bebelușii încep să cunoască lumea. Dacă sunt alese corect, jucăriile îi ajută să învețe și să se dezvolte armonios.

Este foarte important să alegeți jucăriile în concordanță cu vârsta copilului. Dacă jucăria va fi prea sofisticată, copilul nu va ști să o mânuiască și nu va beneficia de ea așa cum ar fi făcut la o vârstă potrivită. O jucărie prea complicată ar putea fi, de asemenea, periculoasă (de exemplu, dacă aceasta conține piese mici, bebelușul le-ar putea înghiți).

În primele șase luni de viață, o jucărie potrivită pentru bebeluși e una suficient de mare, bazată pe sunete și culori atractive. Forma jucăriei trebuie să fie simplă, iar textura – plăcută, ca piciul să-și dorească să o atingă. În urma jocului, bebelușul își va dezvolta simţul mişcării, spiritul de observaţie, aprecierea distanţei, a mărimii.

În următoarele șase luni, bebelușul face primele mișcări. Devine și mai dornic să exploreze lumea. Pentru această categorie de vârstă, sunt recomandate jucăriile care au butoane, pot fi pipăite, răsturnate, aranjate.

Nu trebuie ignorate nici jucăriile pentru baie, ce transformă scăldatul într-o activitate plăcută și distractivă. O altă jucărie importantă pentru copii sunt cărțile cartonate, cu imagini mari și viu colorate. Dacă cel mic este obișnuit să petreacă mult timp în preajma cărților, atunci când va crește, copilul va deprinde mai ușor să citească.

Copiii se atașează ușor de jucăriile care îi înconjoară. De multe ori, un copil își alege o jucărie preferată, pe care o poartă peste tot. În acest caz, nu trebuie să i-o înlocuiți sau chiar să o schimbați pe alta identică. Atașamentul emoțional față de jucării este o treaptă a dezvoltării copiilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.