„Cu toții trebuie să depunem eforturi, ca mamele să aibă condițiile necesare pentru alăptare”
BebelușȘtiri

„Cu toții trebuie să depunem eforturi, ca mamele să aibă condițiile necesare pentru alăptare”

Care sunt beneficiile alăptării pentru bebeluș și mamă? Cât de des trebuie să fie alăptat copilul? Cât timp și până la ce vârstă? Cum ar trebui să se implice tatăl? La toate aceste întrebări au aflat răspuns zeci de mame și tați, precum și viitori părinți, în cadrul unei lecții publice interactive la Institutul Mamei și Copilului.

Cei prezenți au aflat despre beneficiile și pozițiile alăptării, regimul de alimentație al mamelor, cum depășim complicațiile ce pot apărea în timpul alăptării și ce exerciții fizice putem face cu întreaga familie.

Evenimentul face parte din Caravana națională dedicată Săptămânii Mondiale a Alăptării cu genericul „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. Caravana este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

„Aproximativ 800 000 de copii, în fiecare an, la nivel global, ar fi putut supraviețui dacă ar fi avut fericirea de a fi alăptați. Alăptarea nu înseamnă pentru copil doar hrană, ci și o șansă de supraviețuire, transmiterea anticorpilor mamei către copilași, capacitatea copilului de a face față la oricare boală sau stare de îmbolnăvire.

Triste sunt statisticile în Republica Moldova – mai puțin de 40% dintre mame alăptează copilul până la vârsta de șase luni. Cifra este și mai joasă în cazul mamelor care alăptează până la nouă luni”, a menționat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Venirea pe lume a unui copil aduce schimbări nu doar în viața mamei, ci și a tatălui. Igor Pokanevych, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră, îndeamnă tații să țină copilul în brațe, pentru a avea contact direct piele pe piele cu nou-născutul, să se joace împreună cu copiii, să fie cât mai aproape de mamă.

„Astăzi, nimeni nu-și mai pune întrebarea dacă este necesară alăptarea. Cu toții trebuie să depunem eforturi pentru ca mamele să aibă condițiile necesare pentru alăptare la locul de muncă, pentru ca angajatorii să pună la dispoziția lor camere speciale, astfel încât mamele să poată oferi mai multă atenție copilului. Le recomand soților să-și asume o parte din sarcinile zilnice – gătit, cumpărături, curățenie – pentru a reduce din stresul prin care trec mamele după naștere”, a spus Igor Pokanevych.

„Alăptarea este benefică nu doar pentru copil, ci și pentru mamă, pentru sănătatea ei fizică și echilibrul emoțional. Acest proces creează conexiunea dintre mamă și copil, care durează pe parcursul întregii vieți. Dorim ca alăptarea să devină o normă culturală acceptată de toți, întrucât acest lucru este în beneficiul copilului și contribuie semnificativ la creșterea și dezvoltarea acestuia. Alăptarea exclusivă la sân este un fel de prim vaccin pe care-l primește copilul”, a declarat reprezentanta adjunctă a UNICEF în Republica Moldova, Margarita Titeva.

Evenimentul a continuat cu sfaturi practice și răspunsuri oferite de medicii obstetricieni–ginecologi Ala Burlaca și Ludmila Oclanschi, precum și de consultanta în alăptare și cofondatoarea „Mămica Alăptează”, Olga Gutium. Cei prezenți au avut parte de surprize din partea sponsorilor și au învățat care sunt exercițiile potrivite pentru această perioadă, împreună cu antrenoarea de fitness Tatiana Cuharenco.

Caravana a ajuns deja la Căușeni (31 iulie), Chișinău (1 august) și Ungheni (2 august). Următoarele ateliere vor fi organizate la Soroca (7 august), Edineț (8 august), Cahul (13 august), Comrat (14 august).

În perioada 1-7 august curent, Republica Moldova, împreună cu alte 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării. Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentației complementare până la doi ani și mai mult.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.