Adolescent

„Credem în puterea fetelor de a schimba lumea spre bine”. INTERVIU cu Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova, de Ziua Internațională a Fetelor

Postat de octombrie 11, 2018 No Comments
[dt_fancy_title title=”Cu șapte ani în urmă, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o Rezoluție prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Fetelor. Această zi are drept scop recunoașterea drepturilor și problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume, precum și identificarea soluțiilor pentru a le depăși.” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”title”][vc_empty_space height=”50px”]

Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) promovează la nivel internațional dreptul femeii, al bărbatului şi al copilului la o viaţă sănătoasă cu oportunităţi egale. UNFPA optează pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere – sigură, fiecare fată şi femeie – tratată cu demnitate şi respect. În contextul Zilei Internaționale a Fetelor, Suntparinte.md a discutat cu Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, despre provocările și oportunitățile fetelor din țara noastră:

 

01 Ce înseamnă să fii fată în Moldova?


 

– În Moldova locuiesc astăzi mai mult de 160 000 de adolescente cu vârsta de 10-19 ani. Aceste fete au multe oportunități –  fac studii, excelează în carieră, încearcă diverse activități, cum ar fi fotbal, IT sau inginerie. Lumea modernă deschide multe uși atât fetelor, cât și băieților. În același timp, nu toate fetele și băieții au șanse egale pentru a-și valorifica potențialul și, de multe ori, anume fetele suferă cel mai mult. Tinerele din familiile cu venituri modeste, cele cu dizabilități sau din comunitățile de romi sunt expuse unui risc mai mare de a fi excluse și supuse discriminării, violenței sau riscurilor pentru sănătate.

Nu doar vulnerabilitatea afectează viața fetelor din Moldova. Unele norme sociale și stereotipuri de gen, precum că fetele trebuie să se „angajeze” în căsătorii timpurii, să aibă grijă de frații și surorile mai mici, să se dedice treburilor casnice, cu riscul de a renunța la studii sau la carieră, le poate bloca viitorul. De aceea, este important să conștientizăm și să avem grijă ca dreptul fiecărei fete și al fiecărui băiat la educație și la alegerea unui viitor pe care și-l dorește să fie asigurat.

[vc_single_image image=”68835″ img_size=”full” alignment=”center”]

01 Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă fetele din țara noastră? 


 

–  După cum spuneam, există astăzi multe oportunități, precum și riscuri. Fetele cu dizabilități, cele de la sate, de alte etnii sau care locuiesc fără părinți se confruntă adesea cu prejudecăți și cu limite în calea dezvoltării lor. Multe fete sunt văzute ca îngrijitoare și societatea așteaptă ca ele să îndeplinească acest „rol” în familie.

Îmi aduc aminte de cazul unei fete, originară dintr-un sat, care învăța la un gimnaziu din capitală. Era activă și implicată în multe activități extrașcolare, fiind și membra unei rețele de tineri educatori de la egal la egal. Într-o zi, viața ei a luat o altă întorsătură, părinții ei au plecat peste hotare, ea fiind nevoită să revină în sat pentru a avea grijă de frații mai mici. A renunțat la studii, a amânat planurile personale și cele profesionale poate pentru totdeauna. În asemenea situații, fetele nu au cum să aleagă, ele trăiesc decizia propriilor familii, crescând astfel riscul de excluziune socială și dependență financiară.

Cunosc și cazuri pozitive, când fetele au fost susținute de părinți să exploreze diverse oportunități și să facă alegeri bune pentru viitorul lor. Aurelia, de exemplu, este o tânără din Orhei care a absolvit recent liceul și deja a fost angajată la un centru de tineret din oraș. Asta deoarece mulți ani până atunci ea a făcut voluntariat la centru, s-a implicat în diverse acțiuni de mobilizare comunitară, a dobândit cunoștințe și abilități care au ajutat-o să se dezvolte, în timp ce familia i-a fost alături și a încurajat-o. Investițiile au dat roade, ea reușește să combine munca și studiile la distanță la una dintre universitățile din capitală. Acest exemplu arată că susținerea părinților este importantă pentru ca fetele să-și poată realiza visurile și, dacă există dorință, există și o cale pentru realizarea ei.

[vc_single_image image=”68832″ img_size=”full” alignment=”center”]

03 Ce sfat le-ați oferi părinților de băieți, pentru a cultiva respectul față de fete și femei? 


 

– Eu cred că ambii părinți (mamele și tații) ar trebui să fie implicați în cultivarea unor valori și comportamente sănătoase copiilor lor. Atunci când ne referim la comportamentul copiilor, nu putem vorbi doar despre mame. Băieții și fetele trebuie să crească într-un mediu în care persistă respectul și dragostea. Copiii învață de la adulți. Ei preiau comportamente. Dacă un copil va asista la scene de violență, el va crede ca asta e ceva normal și va deveni violent, la rândul său.

Există un proverb – “It takes us a village to raise a child”, adică fetele și băieții învață valorile de la toți cei din jur – familie, școală, comunitate. Ar fi bine, astfel, să implicăm de mici băieții în activități „mai puțin tradiționale” pentru ei. Devenind bărbați, ei vor considera ca o normă unele responsabilități considerate feminine, cum ar fi gătitul, planificarea familială, creșterea și educarea copiilor sau grija de gospodărie. Bărbații își pot lua concedii de îngrijire a copilului, la fel cum femeile pot munci și câștiga bani, și viceversa. Este important ca deciziile și alegerile să fie luate în comun, să existe comunicare și înțelegere, fără rușine sau frică de a fi judecat (ă).

[vc_single_image image=”68865″ img_size=”full” alignment=”center”]

04 Ce mesaj transmiteți fetelor din Moldova și părinților lor, cu prilejul Zilei Internaționale a Fetelor?


 

– Noi credem în puterea fetelor de a schimba lumea spre bine și vrem ca ele să creadă în puterile lor, să investească în educația și dezvoltarea lor personală. Părinților le-aș spune că fetele lor pot și trebuie să aibă o viață diferită și chiar mai bună; tot de ce au nevoie este să li se ofere oportunități și să fie încurajate să facă propriile alegeri pentru viitor. Aceasta este și calea spre progresul întregii societăți.

Lasă un comentariu