Copilul tău vrea cont pe o rețea socială. Ce spune specialistul
AdolescentȘcolar

Copilul tău vrea cont pe o rețea socială. Ce spune specialistul

În ultimii ani, Internetul a luat o amploare tot mai mare în viața copiilor și tot mai mulți dintre ei vor să fie prezenți online prin rețelele sociale. Accesul copiilor la Internet, de la o vârstă fragedă, poate avea atât beneficii, cât și dezavantaje majore.

Potrivit specialiștilor din domeniul rețelelor sociale, cea mai potrivită vârstă la care un copil poate să-și creeze un cont pe o rețea socială este 13 ani. Anume atunci copilul trece prin perioada adolescenței și are nevoie de comunicare și socializare.

Angela Palancean, coordonatoarea proiectului Siguronline.md, lansat de Centrul Internațional „La Strada”, susține că părintele ar trebui să cunoască faptul că interzicerea accesului la rețelele sociale nu garantează că copilul nu-și va crea singur un cont și îl va accesa cu ajutorul telefonului unui prieten sau al unui coleg. De aceea, este foarte important ca relația părinte-copil să fie una prietenoasă, astfel cel mic să-i spună părintelui că vrea să fie prezent pe rețelele sociale, și să nu-și creeze un cont pe furiș. Ca urmare, părintele ar trebui să-l întrebe pentru ce îi trebuie. Dacă principalul motiv este că are nevoie să comunice cu semenii, atunci ar fi bine ca părintele să creeze acel cont împreună cu copilul.

Înainte de a crea un cont, spune-i copilului despre informațiile care pot sau nu pot fi publicate. În primul rând, el trebuie să știe că toată informația pe care o afișează pe Internet este accesibilă publicului larg. De aceea, datele personale nu ar trebui să fie afișate public, deoarece prin intermediul lor persoana poate fi ușor identificată. Datele personale sunt necesare pentru recuperarea parolei și pot fi indicate în setări, fără ca să fie afișate public.

De asemenea, restricționează accesul unor persoane pentru a nu putea posta în cronologia copilului. Nu în ultimul rând, setează alerta atunci când cineva vrea să se conecteze la contul lui. .

Riscuri

Spune-i copilului ce riscuri pot apărea online. Fotografiile pot fi ușor preluate de către persoane necunoscute, în diverse scopuri. Din acest considerent, nu este recomandat să posteze fotografii din viața intimă: cu mâncare, cu băutură, în costum de baie, în diverse poziții provocatoare etc.

Un alt risc este comunicarea cu persoane necunoscute. Niciodată nu știi cine stă în spatele profilului care îi scrie copilului tău. De aceea, el trebuie să fie atent cu persoanele necunoscute care îl contactează, deoarece nu are de unde să știe care sunt intențiile acestora. Spune-i să fie atent la modul în care discută și ce discută cu acestea. În cazul în care îi propun o întâlnire în oraș, copilul trebuie să știe următoarele lucruri:

  • să stabilească întâlnirea într-un loc aglomerat (cafenea, mall etc.);
  • să nu accepte întâlnirea în locuri retrase, neiluminate;
  • să meargă la întâlnire împreună cu un prieten;
  • să anunțe părinții despre această întâlnire.

Nu accesa contul fără permisiune

E greșit să accesezi contul copilului fără permisiunea acestuia. În acest caz, copilul se va simți urmărit, va crede că părintele nu are încredere în el, respectiv va scădea stima de sine și încrederea în părinte. Într-un final, acesta va încerca să se ascundă de părinte. Cea mai bună soluție ar fi ca părintele să fie prieten cu copilul său pe rețeaua socială. Atunci părintele va observa cine îi sunt prietenii, ce fotografii postează acesta etc. În așa fel părintele va putea înțelege starea emoțională a copilului și va putea veni cu sfaturi.

La fel, dacă părintele este prieten cu copilul pe rețelele sociale, el va putea observa ușor cum și ce acesta comentează. Copilul trebuie să fie învățat cum discută și ce discută. Principiile după care se conduce în viața reală trebuie să fie valabile și în viața virtuală: să vorbească cu respect și prietenos.

Vedeți ce spun mai mulți părinți despre acest subiect:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.