Copilul tău are o jucărie preferată? Vezi care este motivul și care pot fi efectele acesteia
Copil mic

Copilul tău are o jucărie preferată? Vezi care este motivul și care pot fi efectele acesteia

Jucăriile au un rol foarte important în viața copilului. Unele le provoacă interes, altele îi fac pe cei mici să se simtă în siguranță. În unele cazuri însă, dependența de o anumită jucărie poate crea alte probleme, cum ar fi cele de comunicare și interacțiune cu semenii.

Psihologul Natalia Rotaru-Sîrbu susține că, de la cea mai fragedă vârstă, unii copii au o jucărie preferată de care nu se despart nici când mănâncă, nici când dorm. Această jucărie îi oferă celui mic un sentiment de liniște. Atunci când merge într-un loc necunoscut, jucăria îl ajută să se acomodeze, întrucât copilul păstrează cu el ceva ce îi este cunoscut și plăcut. Astfel, jucăria îl ajută să facă faţă momentelor în care i se declanşează anxietatea de separare.

Părinții nu ar trebui să se alarmeze atunci când cel mic are o jucărie preferată. Totuși, ei trebuie să atragă atenția la modul în care cel mic interacționează și comunică cu alți copii, să observe dacă micuțul refuză să relaționeze cu alții și se joacă doar cu această jucărie. De multe ori, cei mici ignoră alți copii și se joacă doar cu jucăria lor preferată.

Dependența poate avea consecințe

Atașamentul față de o anumită jucărie poate crea, în unele cazuri, anumite probleme. Specialista menționează câteva situații care ar trebui să pună pe gânduri părinții. Acestea ar fi:

  1. Copilul nu acceptă pe nimeni în jurul său și, atunci când apare un copil alături de el, îl lovește sau refuză să împartă jucăriile lui.
  2. La terenul de joc, micuțul se joacă singur și, atunci când vin alți copii, fuge imediat la mama.
  3. Copilul pune toate jucăriile într-un rând și nu permite nimănui să le atingă sau să le schimbe locul.
  4. Copilul se joacă numai cu același fel de jucării, care au la bază repetiția unuia și aceluiași comportament, de exemplu: bilele se rotesc într-un cerc, iar copilul le urmărește toată ziua.
  5. Copilul alege jucării doar de o singură nuanță (fie de aceeași culoare, fie din aceeași serie).

Învață copilul să-și împartă jucăriile preferate

În aceste situații, părinții au un rol foarte important. Ei sunt cei care trebuie să-l învețe pe cel mic să-și împartă jucăriile și, totodată, să interacționeze și să comunice cu alți copii.

Atunci când merg la terenul de joc, părinții trebuie să încurajeze copilul să interacționeze cu ceilalți micuți și să facă schimb de jucării. La început, copilul ar putea să dorească să aibă toate jucăriile celorlalți micuți, fără să împartă. În acest caz, trebuie să intervină părintele și să-l învețe pe copil să dea cu o mână jucăria lui, iar cu cealaltă să o ia pe a colegului de joacă. Numai după ce copilul eliberează jucăria lui, trebuie eliberată jucăria pe care și-o dorește. Neapărat trebuie utilizate cuvintele: „facem schimb de jucării”.

Trebuie să existe o regulă strictă. Dacă cel mic nu vrea să împartă jucăria lui, atunci nu va obține nici jucăria partenerului de joacă. Așteptați până când copilul va dori iarăși o anumită jucărie și introduceți jocul. Nu impuneți copilului schimbul de jucării dacă el nu dorește, acesta trebuie să vină de la sine, sub forma unui joc. Pot fi utilizate cuvintele: „Dă”, „Ține”, „Întoarce-mi jucăria”, „Trage” etc.

În cazul în care copilul își dorește jucăriile înapoi, atunci va înapoia jucăriile străine. Exersând acest exercițiu de mai multe ori, cu mai multe jucării, copilul va învăța regula și ulterior va veni singur cu inițiativa de a schimba jucăriile.

Nu trebuie să vă faceți griji pentru faptul că micuțul are o jucărie preferată, ajutați-l să devină cât mai deschis și să împartă jucăria. Astfel, el va învăța să fie sociabil și generos.

Citiți:

Cum alegem CORECT jucăriile pentru bebeluș

Jocuri simple pentru a dezvolta inteligența și motricitatea copilului

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.