Skip to content Skip to footer

Copilul se supără frecvent? Ce se ascunde în spatele acestui comportament

De la o anumită vârstă, copiii încep să se supere tot mai des. Chiar dacă, de cele mai multe ori, motivele par banale, este foarte important ca părinții să atragă o atenție deosebită la acest gen de comportament. Deseori, copiii supărăcioși nu știu să-și exprime emoțiile, ceea ce poate avea consecințe pentru dezvoltarea lor. Psihologa Natalia Rotaru-Sîrbu a vorbit pentru suntparinte.md despre cauzele care pot provoca aceste comportamente, precum și despre consecințe.

În majoritatea cazurilor, supărarea este o modalitate a copilului de a lua o pauză atunci când nu știe cum să își exprime nemulțumirea sau emoțiile negative. Acest comportament poate fi preluat atât de la adulți, cât și de la alți copii.

La început, supărarea se manifestă prin plâns sau isterie. Ulterior, copilul preia poziția cu spatele întors la adult, mâinile strânse la piept sau pe față, buzele strânse și privirea încruntată. Poziția aceasta este una de apărare.

Copiii care tind să se supere frecvent sunt acei micuți ai căror părinți impun punctul lor de vedere, susține psihologa. Mai exact, „să facă acum și imediat”. De aceea, între părinte și copil trebuie să fie mereu colaborare.

Totuși, trebuie să fim atenți. În unele cazuri micuțul poate să se folosească de acest comportament. Dacă micuțul primește ceea ce dorește atunci când este supărat, el se va supăra de fiecare dată când va dori să obțină ceva.

Este important de știut că supărarea este distructivă. Copiii care nu știu să-și exprime emoțiile și nu doresc să colaboreze cu cei din jur nu au cum să evolueze. De fiecare dată când vor avea o problemă, ei vor evada, se vor închide în sine și, ca urmare, ar putea să se izoleze social.

Pentru a înțelege mai bine cauzele acestor comportamente, precum și pentru a ajuta copilul în asemenea situații, specialista vine cu mai multe recomandări pentru părinți.

Recomandări pentru părinți

  • Observați în ce momente copilul se supără cel mai des.
  • Dacă știți în ce circumstanțe copilul se supără, puteți preveni aceste situații. Luați copilul prin surprindere, spunându-i: „Știu că ceea ce voi face te va supăra, dar hai să discutăm despre acest lucru”.
  • Dacă totuși copilul s-a supărat, nu veniți imediat cu explicații și recomandări. Lăsați-l să se liniștească. Este important să-i spuneți că, atunci când îi va trece supărarea, se poate apropia pentru a discuta despre emoțiile pe care le simte.
  • Oferiți-i copilului timp suficient pentru a fi supărat. Cu cât părinții vor interveni mai repede, cu atât mai mult unii copii pot fi supărați. Astfel, unii micuți folosesc această metodă pentru a primi cât mai multă atenție din partea părinților.
  • Pentru a micșora timpul de supărare, părinții trebuie să continue să facă ceea ce le place și pot chiar spune cu voce tare ce fac. În așa mod, veți trezi curiozitatea copilului și el va dori să vadă rezultatul. În cazul în care copilul aruncă ceea ce a făcut părintele, rugați-l să strângă toate obiectele.
  • Discutați cu copilul despre tipurile de emoții și explicați că toate emoțiile sunt bune. Nu există emoții rele. Este important să învățăm să ne exprimăm emoțiile în așa fel încât să nu dăunăm celor din jur.
  • Jucați-vă cu copilul și bucurați-vă împreună atunci când câștigați sau pierdeți. Felicitați câștigătorul, indiferent cine este. În acest mod, copiii vor învăța și vor prelua comportamentul corect.
  • Dacă sunteți supărați, vorbiți despre motivul supărării fără să treziți sentimentul de vină la copil. De exemplu: „Sunt supărată că nu voi avea cana mea preferată, însă mă bucură faptul că am reușit să strângem împreună cioburile/ mă bucură faptul că ai spus sincer că tu ai stricat cana”.
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.