Copilul meu va merge în clasa I. Cum îi aleg corect ghiozdanul?
Școlar

Copilul meu va merge în clasa I. Cum îi aleg corect ghiozdanul?

By 19/04/2019 august 26th, 2021 No Comments

Sursa foto: mix106radio.com

Cel mai important criteriu atunci când alegeți ghiozdanul școlar este să optați pentru acel model care nu pune în pericol sănătatea sau postura corpului. Viorica Morcov, învățătoare grad didactic superior la Liceul Teoretic „George Călinescu”, vă oferă o serie de recomandări de care să țineți cont atunci când veți alege ghiozdanul pentru copilul dumneavoastră. 

În contextul în care, nu în toate școlile, este posibil ca elevii să-și lase manualele la școală, în dulapuri special amenajate, alegeți un ghiozdan, nicidecum servietă sau geantă pe umăr. Țineți cont de mărimea copilului, de aceea este bine să luați copilul cu dumneavoastră pentru a efectua măsurările necesare. Ghiozdanul nu trebuie să depășească lățimea umerilor copilului. Astfel, ghiozdanul va distribui uniform sarcina asupra spatelui și nu va deteriora ținuta copilului.

Dacă înălțimea copilului este până la 120 cm, achiziționați un ghiozdan de tip orizontal. Dacă copilul este mai înalt de 130 cm, alegeți ghiozdane de tip vertical.

Se recomandă ca ghiozdanul să fie de culoare aprinsă; lateral – să dispună de elemente reflectorizante, astfel încât șoferilor să le fie mai ușor să observe copilul atunci când acesta va dori să traverseze strada (în scop de securitate).

Spătarul rigid al ghiozdanului previne presiunea asupra spatelui elevului. Pentru mai mult confort, alegeți ghiozdanul cu spatele căptușit.

Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor, hidrofug (care nu permite pătrunderea apei) și rezistent la ger. Este foarte bine dacă ghiozdanul va putea fi curățat și spălat ușor.

Curelele ghiozdanului trebuie să fie dotate cu catarame care să permită reglarea lungimii acestora (vor avea aceeași lungime). Curelele trebuie să fie acoperite cu un material suplimentar moale, ca să nu rănească umerii școlarului. Acestea trebuie să fie cusute în câteva rânduri. Lățimea lor nu va fi mai mică de 4 cm. Cu cât sunt mai late, cu atât mai ușor îi vor permite copilului să ducă în spate greutăți.

Partea care se lipește de spatele ghiozdanului este destinată manualelor cu coperta rigidă. Explicați-i copilului că lucrurile grele trebuie puse în ghiozdan cât mai aproape de spatele copilului, urmate de cele ușoare.

Pe spătar trebuie să fie cusută o țesătură moale, astfel încât elevul să nu transpire la spate. Nu este permis ca ghiozdanul să fie purtat pe un singur umăr. E foarte bine ca viitorul școlar să probeze ghiozdanul cu tot cu manuale.

Nu alegeți ghiozdanul doar în funcție de desen. Eroii din filme și desene animate se schimbă des, de aceea aceste lucruri ies repede din modă. Totuși, permiteți-i copilului să se implice în alegerea ghiozdanului, părerea lui contează.

Informațiile au fost oferite în cadrul Forumului „Hai cu noi în clasa I, dragi părinți și scumpi copii!”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.