Copilul meu va depune mărturii în judecată. Cum îl sprijin
AdolescentȘcolar

Copilul meu va depune mărturii în judecată. Cum îl sprijin

În cazul unei infracțiuni, și minorii pot fi chemaţi în calitate de martori în instanţa de judecată. Legislația Republicii Moldova prevede reguli specifice de audiere a martorilor minori, pentru a fi asigurate securitatea și echilibrul emoțional al copiilor.

Dacă minorul are până la 14 ani, participarea pedagogului sau a psihologului la ședința de judecată este obligatorie. Pentru copiii în vârstă de la 14 până la 16 ani, instanţa va decide necesitatea participării pedagogului. Minorii de 16 şi 17 ani nu vor fi asistaţi de pedagog.

O altă regulă specifică este posibilitatea ascultării martorului minor în camera de deliberare (indiferent de vârsta pe care o are). În acest fel, este facilitat procesul de depunere a mărturiilor, în special pentru copiii mai mici.

Atunci când copilul a fost victimă sau martor al unei crime, specialiștii de la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copil îți recomandă să:

  • Îi spui copilului că va proceda corect, dacă va informa procurorul și judecata despre tot ce s-a întâmplat;
  • Îți asiguri copilul că nu poartă nici o vină pentru ceea ce au comis alții;
  • Transmiți copilului că martorul care spune doar adevărul nu face nimic rău;
  • Să-ți convingi copilul că martorii îndeplinesc o misiune importantă și ajută judecata să ia o decizie corectă.

Dacă cel mic e deprimat și îngrijorat, încearcă să-l convingi să vorbească cu tine despre ceea ce-l neliniștește. Ascultă-l și spune-i vorbe de alinare, acordă-i mai multă atenție și timp.

Respectarea unui regim normal al zilei are un efect liniștitor asupra copilului. Nu planifica, în această perioadă dificilă, activități care ar schimba ritmul vieții copilului.

Și pentru tine, ca părinte, această situație poate fi complicată. Dacă ai nevoie de asistență, solicit-o la Secția raională de asistență socială și protecție a familiei sau la Direcția pentru protecția drepturilor copilului din mun. Chișinău. Acolo vei găsi adresele punctelor de asistență psihologică sau ale asociațiilor obștești care acordă asistență juridică. Împreună, veți trece cu bine peste această experiență.

Foto-simbol: bowtielaw.files.wordpress.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.