Copilul meu nu poate pronunța cuvinte, ci doar emite sunete. Când să merg la specialist?
Copil mic

Copilul meu nu poate pronunța cuvinte, ci doar emite sunete. Când să merg la specialist?

„Când este timpul să te adresezi la specialist, dacă copilul nu pronunță cuvinte, ci emite doar sunete? Care ar fi perioada de urmărire și parametrii de vârstă? În concluzie, apare furia că nu reușește să se facă înțeles”. 

Răspunsul la întrebare este oferit de psihologul clinician și psihoterapeutul Aurelia Bogdan, din România:

Vârsta de instalare a limbajului expresiv (cuvinte cu sens de genul „mama”, „tata”) este de 6-9 luni. Depinde foarte mult de moștenirea genetică a copilului (de exemplu, la ce vârstă au început a vorbi părinții) și de tipul de relații pe care copilul le are în primul an de viață/cât de mult a fost stimulat.

Dacă cel târziu până la 1 an și 6 luni nu apar cuvintele cu sens (direcționate către cineva despre ceva și/sau cineva), atunci este nevoie să apelăm la specialist. Alte semne alarmante sunt: lipsa arătatului cu degetul, cererile reduse, puțină interacțiune, joc repetitiv, alimentație și somn deficitar, înțelegere precară sau inconsecvență a instrucțiunilor simple de genul „du-te”, „adu-mi”, „pune/scoate/arată unde este”, nivel mare sau, dimpotrivă, redus de energie.

Limbajul vorbit (expresiv) este în strânsă legătură cu cel de înțelegere a cuvintelor (receptiv). La 1 an și 6 luni copilul răspunde în comunicarea cu părinții prin limbaj mimico-gestual și cuvânt.

Da, pot apărea crizele de afect (manifestări de furie) dacă există o întârziere în înțelegere și vorbire. Un specialist poate determina mai bine, în urma unei evaluări, dacă accesele de furie apar totuși din alte motive (ex.: tulburare de somn sau gestionarea inadecvată a acesteia).

Ai o problemă cu care te confrunți? Trimite-ne un mesaj pe pagina de Facebook sau pe adresa electronică: suntparinte.md@gmail.com și psihologul îți va răspunde. 

Foto-simbol

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.