Copilul își roade unghiile. Ce să faceți
Preșcolar

Copilul își roade unghiile. Ce să faceți

La vârsta de 5-7 ani, unii copii încep să-şi muşte unghiile. Fenomenul numit onicofagie face parte din aşa-numitul „complex de deprinderi nervoase“ care mai include şi sugerea degetului, scrâşnitul din dinţi etc.

Specialiștii afirmă că rozându-şi unghiile, copilul încearcă, fără să ştie, să micşoreze inconştient stresul. Prima zi de grădiniţă, o notă proastă la şcoală sau timiditatea înnăscută tensionează copilul.

Psihologul francez Jacques Salomé afirmă că atunci când copilul își roade unghiile sau își mușcă degetele, de fapt, vrea să le comunice părinților o nevoie. „Copiii nu se exprimă doar prin cuvinte, ci și prin comportamente atipice”, explica el. De aceea, în aceste situații, este important să încercăm să înțelegem ce mesaje vor să ne transmită.

Pericolele de printre degete

Când un copil își roade unghiile, își va băga și mâinile în gură, mâini ce nu vor fi neapărat curate. Așadar, ronțăitul unghiilor nu e doar inestetic, dar constituie și o poartă de intrare pentru diferiți microbi. În urma acestui tic, copilul poate să dezvolte o infecție cutanată. Forțând unghiile cu dinții, aceasta va fi sensibilă, dureroasă și poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor.

Cum vă puteți ajuta copilul să se debaraseze de acest obicei nesănătos? Întrebați-l ce îl frământă. Aveţi grijă ca unghiile să-i fi e curate, tăiate scurt ca să nu se infecteze cu paraziţi. Nu-l pedepsiţi dacă nu reuşiţi să-l faceţi să se debaraseze de acest obicei! Dacă îl presaţi să nu le mai roadă, riscaţi să-i fixaţi deprinderea pe termen lung. Iar dacă îi ungeţi degetele cu piper sau creme neplăcute – va crede că îl pedepsiţi şi efectul va fi contrar celui scontat. Cu cât vă veţi agita mai puţin, cu atât va fi mai bine pentru copil.

Ajutaţi-l să conştientizeze deprinderea! Utilizaţi un semn „codificat“ la care veţi apela atunci când le va roade iar. Poate fi o atingere uşoară cu mâna sau un cuvânt-cheie.

Identificați momentele în care apare ticul (situații inedite, momente dificile etc). Observați reacția copilului în timp ce își roade unghiile: dacă se calmează, cum i se schimbă comportamentul. Înlocuiți comportamentul stereotip cu o acțiune pe placul copilului. Lăsați-l să aleagă această acțiune:  cel mic poate să ţină în mână o pietricică în timp ce îi citiţi din carte sau să vă jucaţi în şarade.

sursă foto: www.embracefamilyhealth.com 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.