Skip to content Skip to footer

Copilul face isterie în transport? Sfaturile care te vor ajuta să depășești mai ușor aceste situații

Isteriile sunt o parte componentă din viața tuturor copiilor. Acestea apar, cel mai des, atunci când copilul aude cuvântul NU: „nu se poate, nu pune mâna, nu te duce etc”. Din această cauză, deseori, o călătorie cu transportul public poate deveni o adevărată provocare pentru unii părinți. Psihologa Natalia Rotaru-Sîrbu a vorbit pentru suntparinte.md despre cauzele care pot provoca aceste comportamente, precum și cum pot fi evitate.

Primele comportamente care se manifestă prin isterii apar pe la vârsta de 18 luni. Apogeul este atins la 3 ani, atunci când apare criza de vârstă „Eu singur”. În această perioadă, copiii sunt în opoziție cu tot ce spune adultul. Cu cât mai mult părinții vor insista pe anumite lucruri, cu atât mai mult ei se vor opune.

Deseori, suntem martori la unele scene în transportul public când micuții sunt nerăbdători, încep a plânge și fac isterii și părinții încearcă disperați să-i liniștească. În asemenea cazuri, părinții trebuie să-și păstreze calmul și să colaboreze cu copilul.

Unii părinți încearcă să riposteze, în ideea că: „El de pe acum încearcă să mă manipuleze, dar ce o să fie când o să crească mare?”. Această abordare însă este total greșită. Dacă învățați să negociați cu copilul, veți avea o relație armonioasă, o relație în care copilul vede în părinte o persoană de încredere căreia îi poate solicita ajutor.

Recomandări

  • Învățați copilul să călătorească cu transportul din fragedă copilărie.
  • Pentru început, călătoriți câte puțin (1-2 stații). Copii sunt energici și nu pot sta mult timp în același loc.
  • Alegeți să călătoriți cu autobuzul sau troleibuzul. Copilul va avea mai mult spațiu și nu se va supraîncălzi.
  • Așezați copilul la geam. Astfel, el va putea privi pe fereastră și va fi concentrat să observe lucrurile de afară.
  • Luați cu voi jucăriile preferate ale copilului.
  • Învățați micuțul să stea în brațe și nu pe scaunul de alături. Ulterior, el va face isterie că vrea să stea singur pe scaun, însă asta ar putea duce la accidentări, în cazul unei frânări bruște.
  • Dacă sunteți în mașină, învățați copilul să își cupleze centura de siguranță, altfel nu porniți mașina. Copiilor le place să călătorească și vor respecta regulile în cazul în care veți insista.
  • Jucați-vă împreună atunci când călătoriți (prindeți mașinile cu mâna pe geam, spuneți ce mașini vedeți, numărați copacii, salutați pietonii, faceți diferite desene pe geam).
  • Dacă micuțul face isterie, încercați să aflați ce îl deranjează. Vorbiți cu voce calmă și prietenoasă, fără a atrage atenția persoanelor din jur.
  • Dacă, totuși, isteria este foarte mare și nu puteți controla copilul, ieșiți din transport și spuneți-i că vă întoarceți acasă pe jos și nu mai mergeți unde v-ați pornit. S-ar putea ca la început copilul să facă isterie și mai mare, aveți răbdare și spuneți-i că sunteți supărat, însă nu puteți vorbi cu el până nu se liniștește. După ce se liniștește, explicați-i de ce ați procedat așa și care sunt consecințele.
  • Înainte de a călători cu transportul, discutați cu copilul. Spuneți-i care sunt regulile și menționați despre faptul că veți fi mândru de el în cazul în care se va comporta calm. Lăudați copilul la finalul călătoriei pentru faptul că a avut răbdare.

ȚINEȚI minte: Este mai ușor să călătoriți cu copilul dacă l-ați pregătit pentru călătorie și dacă organizați diverse activități. Este important să avem răbdare și să fim creativi.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.