Copilul a căzut din pat. Simptomele care ar trebui să alarmeze părinții
BebelușCopil mic

Copilul a căzut din pat. Simptomele care ar trebui să alarmeze părinții

By 12/10/2017 octombrie 22nd, 2020 No Comments

Sursa foto: Foto-simbol/Suntparinte.md

Căzăturile din pat la copiii mici sunt des întâlnite. De multe ori, loviturile sunt minore, alteori pot avea consecințe grave. De aceea, este foarte important ca părinții să cunoască cum trebuie să reacționeze în asemenea situații și când trebuie să se alarmeze.

Dorina Agachi, medic pediatru, a relatat pentru Suntparinte.md că gravitatea căzăturii depinde de câțiva factori: înălțime, vârstă și locul unde s-a lovit copilul.

Uneori, căzăturile pot să nu aibă consecințe. Acestea, de regulă, au loc de la o înălțime mică, pe o suprafață moale, copilul proiectându-se mai întâi pe fund și apoi pe cap. În aceste cazuri, poate fi vorba despre o comoție a țesuturilor moi, apare o mică vânătaie și copilul nu este deranjat. Căzăturile respective nu au niciun impact negativ asupra sănătății și dezvoltării ulterioare a copilului.

Alteori, unele căzături, în primele 6 luni de viață, de la înălțimi mai mari de jumătate de metru, pot avea consecințe destul de grave: fractură, hemoragie internă, comoție etc.

Primele acțiuni ale părinților

Este foarte important ca părinții să știe cum să acționeze în asemenea cazuri. Atunci când copilul a căzut din pat, părinții trebuie să întreprindă următoarele acțiuni:

  • să ridice copilul, să-l țină în poziție verticală și să-l liniștească (în niciun caz copilul nu trebuie să fie ținut în poziție orizontală și legănat, deoarece, în cazul unei comoții intracerebrale, cu convulsii, poate avea loc căderea limbii în spate;
  • să aerisească imediat camera;
  • să monitorizeze starea copilului și să observe dacă acesta vomită, își pierde cunoștința, adoarme imediat sau tegumentele își schimbă culoarea;
  • să cheme de urgență serviciul 112, în cazul în care micuțul s-a lovit în regiunea fontanelei, a frunții sau a ochilor.

Dacă copilul prezintă semne de contuzii, care se manifestă prin vomă imediată, pierderea cunoștinței sau plâns isteric ce nu se oprește în decursul a 20-30 de minute, atunci poate fi vorba despre o comoție intracerebrală. În cazul în care copilul nu prezintă niciun semn dintre cele enumerate mai sus, atunci părinții nu trebuie să se alarmeze, ci să monitorizeze copilul încă 48 de ore, pentru a se convinge că acesta nu a avut de suferit.

Sfaturi pentru părinți

Dorina Agachi recomandă părinților să nu lase niciodată copilul singur. Totuși, dacă copilul mic rămâne fără supraveghere, atunci părinții trebuie să se asigure că acesta nu este în pericol. Adulții pot monta garduri sau portițe improvizate la marginea patului sau pot pune plapume moi pe suprafața din jurul patului, care să amortizeze căderea.

Totodată, Dorina Agachi spune că este obligatoriu ca, în fiecare casă, să existe un unguent antitraumă, pe bază de heparină, care este aplicat atunci când copilul se lovește ușor, pentru a preveni formarea hematomului. Astfel, copilul își va reveni mult mai repede.

Aveți grijă de copiii voștri!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.