„Copiii trebuie să învețe în școală, nu în bucătărie”. Părinții au cerut astăzi anularea lecțiilor online
Știri

„Copiii trebuie să învețe în școală, nu în bucătărie”. Părinții au cerut astăzi anularea lecțiilor online

Sursa foto: rlive.md

Mai mulți părinți, nemulțumiți de decizia autorităților privind revenirea la lecțiile online, au protestat astăzi în fața Guvernului. Ei au cerut autorităților să le permită copiilor să revină la ore, dat fiind că nu toți elevii dispun de tehnică de calcul sau că mulți dintre ei sunt nevoiți să rămână acasă fără supravegherea adulților.

Părinții au venit și cu pancarte pe care erau scrise mesajele: „Copiii trebuie să învețe în școală, nu în bucătărie”; „Stop lecții online”; „Dragi profesori, dorim ca munca dvs. să dea roade” etc.

Una dintre mamele prezente, Victoria, a venit la protest cu cele două fiice. Povestește că a fost nevoită să-și ia zilnic la serviciu fiica mai mică, elevă în clasa I, întrucât nu o putea lăsa acasă fără supravegherea vreunui adult. În același timp, cealaltă fiică, elevă în clasa a VII-a, a început să întâmpine dificultăți la matematică:

„Copilul meu era unul dintre cei mai buni la matematică, acum a trecut la notele 7-8 și se plânge că nu înțelege problemele. A rămas cu programa la matematică în urmă, pentru că a fost nevoită să studieze singurică. Acest an școlar a fost unul mimat, rezultatul este zero”.

„Noi nu putem lua fizic copiii la lucru. Noi, ca părinți, avem o responsabilitate față de ei. Toți funcționarii publici au obligațiuni de serviciu, dar noi – nu? Unde este egalitatea și dreptatea? De ce statul nu a asigurat o platformă care să funcționeze? De ce, la fiecare lecție, un copil de clasa I trebuie să se conecteze și să reconecteze pe o platformă care e suprasolicitată și nu rezistă?”, a menționat o altă mamă.

Participanții la protest au adus și un banner pe care era afișat numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor de 5-19 ani, comparativ cu cel al persoanelor de peste 60 de ani, fiind indignați de faptul că școlile sunt închise, chiar dacă toate toate normele de prevenire COVID-19 sunt respectate, în timp ce bisericile și asociațiile medicale teritoriale sunt arhipline.

„Astfel de proces educațional nu mai poate fi tolerat. Pe parcursul anului, autoritățile nu și-au făcut griji să creeze un sistem eficient de învățare la distanță. Anul trecut, în timpul carantinei totale, părinții erau acasă și puteau să supravegheze copiii. Acum, părinții trebuie să meargă la muncă, elevii – să învețe online. Copiii din clasele primare nici măcar nu au competențele necesare de a învăța la distanță”, a declarat reprezentanta AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Părinții au propus și o serie de soluții pentru eficientizarea procesului educațional în pandemie:

  • Implementarea și monitorizarea măsurilor eficiente de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID19 în grupurile de risc.
  • Adoptarea prevederilor legale obligatorii care să stabilească expres cota de angajați care urmează să activeze la distanță, pentru a diminua fluxul de persoane în transportul public.
  • Neadmiterea închiderii totale a școlilor. Deciziile de acest fel urmează să fie adoptate pentru fiecare instituție de învățământ separat, în funcție de situația pandemică.
  • Asigurarea accesului la educație pentru toți elevii.

În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu, care a declarat că o asemenea decizie a fost luată în contextul în care crește numărul cazurilor de îmbolnăvire în rândul pedagogilor, precum și pentru că nu toții elevii dispun de tehnică de calcul:

„Este o situație excepțională în țară când, la fiecare oră, decedează un concetățean și nu se finalizează o zi fără ca noi să pierdem un cadru didactic. Comisia a decis să revenim la învățământul online nu pentru că copiii sunt cei mai vulnerabili, dar pentru că sunt vulnerabili pedagogii care lucrează cu acești copii”.

Autoritățile din educație admit ideea ca, după 15 martie, să scadă numărul cazurilor de îmbolnăvire, respectiv elevii să revină la ore. Totodată, Ministerul Educației va solicita Comisiei Extraordinare să permită ca fiecare comisie teritorială să ia decizia cu privire la trecerea la învățământul online, în funcție de situația epidemiologică din localitate/școală.

Natalia Grîu a mai anunțat că, până la sfârșitul lunii martie, un alt lot de 10 000 de laptopuri urmează să ajungă în țara noastră. Potrivit ei, în prezent, circa 55 000 de copii din țară au nevoie de tehnică de calcul pentru a putea învăța de la distanță.

Amintim că, pe data de 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toți elevii și studenții să treacă la învățământ online până pe data 15 martie.

Nemulțumiți de această decizie, mii de părinți au semnat o petiție online, prin care au cerut autorităților să permită întoarcerea elevilor la ore. Ulterior, Ministerul Educației a anunțat că vacanța de primăvară în învățământul primar, gimnazial și liceal a fost prelungită cu o săptămână – în perioada 9-15 martie. Recuperarea orelor va avea loc cu prezența fizică a elevilor, conform unui grafic individual stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.