Copiii - o pradă ușoară pe Internet. Măsurile de precauție pe care să le explici celui mic
Siguranța familiei

Copiii – o pradă ușoară pe Internet. Măsurile de precauție pe care să le explici celui mic

Internetul este o lume interesantă și, în același timp, periculoasă. De aceea, fiecare părinte trebuie să știe cum să își protejeze copilul de pericolele din mediul online. 

În același timp, este bine ca părinții să monitorizeze activitatea copilului dacă acesta are profil pe o rețea socială. În continuare, îți prezentăm câteva reguli pe care să le explici copilului, pentru a fi sigur că el nu va deveni o victimă a răufăcătorilor:

1. Spune-i să nu păstreze pentru sine temerile pe care le are. Dacă este îngrijorat în legătură cu siguranța sa ori cu ceva ce s-a întâmplat online, e important să vorbească urgent cu un adult în care are încredere. În multe țări există o linie telefonică specială unde puteți suna gratuit și vorbi cu un specialist. De exemplu, Siguronline.md este un portal ce oferă cetăţenilor, pe lângă informare şi consiliere, un punct naţional de contact pentru raportarea conţinuturilor dăunătoare şi infracţiunilor legate de abuz şi exploatare sexuală online a copiilor.

2. Îndeamnă-l să respecte ceea ce scriu alte persoane pe rețelele sociale, chiar dacă nu este de acord cu ele.

3. Reamintește-i că are dreptul la viață privată. Nu este corect să se logheze pe conturile altor persoane sau să utilizeze telefoane/profiluri străine fără permisiunea proprietarilor.

4. Spune-i să nu răspândească zvonuri, povestiri/fotografii jenante. Ceea ce pare o glumă inofensivă pentru o persoană poate fi jignitoare pentru altele. Cu toții avem dreptul la demnitate și respect.

5. Recomandă-i să se gândească de două ori înainte de a apăsa „click” pe „trimitere”, mai ales dacă este supărat/furios în acel moment. Odată ce distribuie o fotografie este greu să controleze ce se va întâmpla cu ea.

6. Spune-i că poate să raporteze conținutul unui mesaj sau o fotografie, dacă este ofensator(oare). În același timp, copilul poate bloca o persoană dacă aceasta îl deranjează. Astfel, respectiva persoană nu va mai putea să îi trimită mesaje copilului și nici să vadă ce publică el pe profil.

7. Ajută-l să modifice setările de confidențialitate de pe rețelele sociale pentru a fi sigur că doar anumite persoane îi văd informațiile, fotografiile, videourile. În același timp, recomandă-i să fie atent când împărtășește anumite informații personale, precum: adresa, numărul de telefon sau detaliile bancare.

8. Este bine atunci când copilul își face prieteni. Înainte de a accepta o persoană în lista sa de prieteni, recomandă-i să analizeze profilul persoanei respective și să își pună câteva întrebări: „Au prieteni în comun?”, „Sunt din aceeași localitate?” etc. Amintește-i că, uneori, oamenii pretind a fi altcineva și este greu să știi dacă ei spun adevărul.

9. Explică-i să fie atent atunci când primește online vreo ofertă de muncă. Întâi de toate, ar putea să caute ceva informații despre respectiva companie. Ulterior, dacă decide să meargă pentru prima dată la întrevedere, nu-i permite să meargă singur (dacă ți se pare că ceva nu e în regulă). Cel puțin, recomandă-i să meargă într-un loc public sau supraveghează-l de la distanță.

Sursă text: replyforall.tumblr.com

Vezi și:

Cinci reguli simple pentru siguranța online a copilului tău

De azi, Telefonul Copilului este disponibil online. Spune-i specialistului problema ta

Metode prin care să controlezi de la distanță ce face copilul pe computer sau Internet

Avertizare „La Strada”: Riscurile în urma postării publice a fotografiilor cu copii

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.