Copiii nevaccinați neargumentat nu vor fi primiți în instituții. Copiii și elevii care vor absenta din alte motive decât boala nu vor prezenta certificat medical
PreșcolarȘcolar

Copiii nevaccinați neargumentat nu vor fi primiți în instituții. Copiii și elevii care vor absenta din alte motive decât boala nu vor prezenta certificat medical

Sursa foto: ciao.ro

Copiii care vor absenta de la școală sau grădiniță mai mult de 3 zile, din motive care nu au legătură cu boala, nu vor fi obligați să prezinte certificat de contact eliberat de medicul de familie, pentru a fi admiși în instituția de învățământ.

Prevederea se regăsește într-o circulară emisă astăzi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În asemenea cazuri, părintele/reprezentantul legal va prezenta educatorului/dirigintelui o declarație pe propria răspundere despre faptul că copilul nu a fost bolnav și nu a interacționat cu nicio persoană diagnosticată cu COVID-19.

În cazul în care copilul va absenta din cauza unei infecții respiratorii, inclusiv COVID-19, sau pentru că au apărut unele semne de dereglare a stării sănătății, acesta va fi consultat obligatoriu de către medicul de familie, cu eliberarea ulterioară a certificatului privind însănătoșirea și permisiunea frecventării colectivității de copii.

Dacă copilul va fi plasat în carantină timp de 14 zile, din motiv că a contactat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 în instituția de învățământ, acesta nu va trebui să prezinte un certificatul de contact pentru admiterea repetată in instituția educațională.

În schimb, Ministerul recomandă ca părintele/reprezentantul legal să prezinte educatorului/dirigintelui o declarație pe propria răspundere despre faptul că copilul nu a fost bolnav și nu a interacționat cu o altă persoană diagnosticată cu COVID-19.

Excepție sunt cazurile când, în perioada de carantină, la copil se constată apariția semnelor de infecție, fapt care necesită consultație obligatorie din partea medicului de familie, cu eliberarea ulterioară a certificatului privind însănătoșirea și permisiunea frecventării colectivității de copii.

Totodată, nu vor fi admiși în instituții copiii ai căror părinți/reprezentanți legali refuză neargumentat vaccinarea. În cazurile respective, accesul la procesul educațional va avea loc în regim online.

Copiii care, din diverse motive, sunt vaccinați conform calendarului individual de imunizări vor prezenta educatorului/dirigintelui un certificat de la medicul de familie, în care va fi indicat programul de vaccinare individual, data ultimei vaccinări și data următoarei vaccinări planificate, inclusiv permisiunea frecventării colectivității de copii.

În cazul copiilor care au contraindicații medicale permanente sau temporare la vaccinare, decizia privind admiterea în instituția educațională va fi luată în urma evaluării riscurilor infecțioase de către medicul de familie și, la necesitate, în comun cu medicii specialiști de profil și medicul imunolog.

În aceste cazuri, medicul va elibera un certificat cu recomandările privind posibilitatea frecventării instituției de învățământ sau accesul la studii în regim online.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.