Skip to content Skip to footer

Copiii din satul Sărata Veche vor studia, după lecții, la un centru vocațional în localitate

Un Centru pentru pregătire vocațională a fost deschis în satul Sărata Veche, raionul Fălești. Acesta va oferi, pentru aproximativ 190 de copii, supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală în afara orelor de studii. 

Instituția va promova incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile și va contribui la diminuarea riscului plasării acestor copii în instituții rezidențiale. 

Centrul dispune de spații pentru educația nonformală combinată cu pregătirea vocațională. Elevii vor avea posibilitatea de a-și forma competențe necesare pentru carieră. Programul educațional va oferi resurse și instrumente pentru ca elevii să-și îmbunătățească abilitățile tehnice, practice și sociale și să se integreze cu succes pe piața muncii.

„Acest proiect este o oportunitate de a ne pregăti pentru viață, contribuind la ghidarea noastră în carieră și la formarea deprinderilor pentru viitoarea profesie. De asemenea, vom avea posibilitatea să petrecem timpul după ore util și plăcut”, a declarat Vlad Morea, elev în clasa a VIII-a.

Centrul deține spații funcționale, ateliere de lucru, precum: prelucrarea lemnului, arta culinară, atelier de fotografie și robotică. Atelierele sunt gestionate de către specialiști în domeniu. Fiecare atelier va fi frecventat de cel puțin 30 de copii, activitățile fiecărui atelier desfășurându-se de 2 ori pe săptămână, cu o durată de 2 ore.

„Activitățile din cadrul proiectului vor ajuta copiii să-și identifice abilitățile și preferințele, contribuind la creșterea încrederii în sine. Noi, părinții, vom fi siguri că copiii noștri sunt antrenați după ore în activități care vor contribui la dezvoltarea lor personală”, a declarat Ina Maciura, președinta Asociației Părinților din Sărata Veche.

Costul total al proiectului constituie 58 898 de euro, dintre care 80% sunt oferiți de Uniunea Europeană și Fundația Soros-Moldova. Celelalte 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare: Gimnaziul „Grigore Vieru” din Sărata Veche și Primăria comunei Sărata Veche.

„Ceea ce își dorește Delegația Uniunii Europene prin finanțarea proiectelor de acest gen este să facă un viitor mai bun pentru cei de acasă. În acest sens este foarte importantă cooperarea dintre societatea civilă, autoritățile publice locale și donatori”, a declarat Victoria Neaga, managera de proiect a Delegației Uniunii Europene.

Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova, susține că „aceste schimbări nu se vor simți imediat, ci peste 10–15 ani, când tinerii care vor participa la atelierele Centrului își vor aminti unde au învățat curiozitatea, unde au căpătat dorința de a cunoaște mai multe, unde au prins bazele roboticii, artei de prelucrare a lemnului sau alte lucruri pe care le vor învăța aici”.

Centrul a fost lansat în cadrul proiectului „Viitorul de mâine depinde de activitatea de astăzi”, implementat de către Asociația Obștească „Viitorul” din Sărata Veche, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Asociația „Viitorul” este una dintre cele 33 de organizații câștigătoare de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.