Copiii de la „Rusca” riscă să rămână fără cameră de joacă. Ce spune Ministerul Justiției
Bebeluș

Copiii de la „Rusca” riscă să rămână fără cameră de joacă. Ce spune Ministerul Justiției

O inițiativă unică în Republica Moldova riscă să nu fie realizată. Este vorba despre amenajarea unei încăperi destinate distracțiilor pentru copiii de la „Rusca”, nevoiți să stea cu mamele lor până ating vârsta de trei ani. Acțiunea a fost inițiată de Fundația „Domnica Cemortan” în comun cu grupul „Ask a MOM” și alte mii de mame din diferite colțuri ale lumii, care au susținut această cauză nobilă. 

Petiția „Bebelușii pușcăriei fără copilărie” a fost lansată încă în luna ianuarie a acestui an. Inițial, instituția penitenciară a acceptat să fie amenajată o încăpere pentru copiii care se află cu mamele lor. Totuși, după ce au fost adunate materialele de construcție, mobilierul și atracțiile pentru copii, conducerea de la „Rusca” a anunțat că amenajarea acestei odăi va fi amânată, întrucât acel spaţiu destinat camerei de joacă a fost ocupat de două mame cu copii, iar în prezent instituția nu dispune de o încăpere liberă care ar putea fi destinată distracţiilor pentru copii. Totodată, responsabilii de la „Rusca” le-au sugerat organizatorilor să amenajeze o cameră de joacă la Penitenciarul „Pruncul”. 

(proiectul propus)

„Dacă femeile sunt închise acolo, nu înseamnă că ele trebuie să fie private de anumite drepturi. După mai multe vizite la „Rusca”, am înțeles că acești copii sunt ținuți între patru pereți, nu au mâncare adaptată pentru copii, doar dacă cineva aduce colete, de aceea copiii de acolo sunt practic invizibili. De fapt, ei există și noi ar trebui să găsim o soluție pentru a adapta și a duce acești copii la o dezvoltare spirituală, intelectuală și fizică”, a declarat Domnica Cemortan în cadrul unei conferințe de presă.

„Pentru dezvoltarea unui copil, primii trei ani de joacă sunt unii dintre cei mai importanți. Sunt anii în care el învață să socializeze, să se comporte în societate, ani care îl formează ca personalitate. Vă dați seama cât e de greu să ții ocupat un copil într-o cameră care este și locul unde se trezește, mănâncă, doarme, precum și să îi impui unele reguli. La moment, avem un depozit plin cu tot ce este necesar, doar pentru a intra și a lucra, însă nu avem unde merge”, a menționat Cristina Mastac-Comerzan, reprezentanta grupului de mămici „Ask a MOM”.

(proiectul propus)

În context, organizatorii proiectului fac un apel către Ministerul Justiției și cer ca instituția să se implice, pentru a identifica „măcar un colț” unde să fie amenajată camera de distracții. Totodată, mămicile anunță că, după renovarea încăperii la „Rusca”, vor merge și în alte instituții.

„Așteptăm cu nerăbdare să bucurăm acei copii. De ce să nu le oferim această posibilitate să fie alături de mămici și, atunci când o să meargă acasă, să își aducă aminte ce frumos era acolo unde era mămica?”, a spus Cristina Deliu-Soltan, una dintre mămicile care au semnat petiția.

Într-un comunicat publicat pe site, Departamentul Instituțiilor Penitenciare anunță că apreciază şi susţine iniţiativa de a ajuta copiii deţinutelor, fără însă a preciza ce măsuri vor fi întreprinse.

„Amenajarea acestei odăi a fost amânată, şi nicidecum anulată”, mai scrie în comunicat.

Solicitat de Suntparinte.md, viceministrul Justiției Anatolie Munteanu a venit cu următorul comentariu, fără a oferi detalii despre acțiunile ce vor fi întreprinse:

„Prioritatea Ministerului Justiției în domeniu constă în îmbunătățirea condițiilor de detenție pentru copiii minori și mamele cu copii. În cazul de față, sunt sigur că autoritatea centrală de specialitate depune tot efortul pentru a asigura condiții cât mai bune. Precizez că, în ultima perioadă, abordările privind ameliorarea condițiilor de detenție au căpătat un caracter consecvent, pentru exemplu a fost renovat blocul pentru minori de la Goian, este în construcție penitenciarul din Bălți, Leova. Avem strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar pentru anii 2016- 2020, iar acțiunile noastre sunt direcționate spre atingerea obiectivelor propuse”.

Vezi și:

Dincolo de porțile de fier: Despre copiii care cresc în penitenciar, alături de mamele deținute

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.