Copiii cu boli incurabile din Moldova vor primi asistență paliativă imediat după stabilirea diagnosticului
Știri

Copiii cu boli incurabile din Moldova vor primi asistență paliativă imediat după stabilirea diagnosticului

În premieră, copiii cu boli incurabile din Republica Moldova vor beneficia de asistență paliativă imediat după stabilirea diagnosticului. Astfel, copiii vor fi îngrijiți la domiciliu, în spitale și în instituții medicale specializate. Măsurile sunt prevăzute în Protocolul Clinic Național „Îngrijiri paliative la copii”, elaborat de Ministerul Sănătății.

Potrivit documentului, copiii cu boli incurabile vor beneficia de asistență medicală, fizică, psihologică, spirituală și socială. Asistența paliativă va fi oferită pe toată durata bolii, iar planul de îngrijiri paliative va fi stabilit de către medici și familiile pacienților și va fi revizuit în funcție de evoluția maladiei.

Serviciul de îngrijiri paliative pentru copii va fi instituit în centrele de sănătate și ale medicilor de familie, în spitalele raionale și în instituțiile medicale specializate. În acest scop, 600 de asistenți medicali vor fi instruiți să aibă grijă de copiii care suferă de maladii incurabile.

Asistența paliativă va fi acordată de echipe multidisciplinare formate din medici de familie, pediatri, oncologi, asistenți medicali, kinetoterapeuți, asistenți sociali, psihologi, preoți, voluntari, rude și prieteni de familie. De asemenea, vor fi create echipe mobile de medici, care vor transporta copiii bolnavi la spital sau la domiciliu, după externare.

Dezvoltarea serviciului de îngrijiri paliative la nivelul medicinii primare și spitalicești va permite diagnosticarea mai rapidă a copiilor grav bolnavi, va spori calitatea serviciilor de asistență medicală destinate pacienților incurabili și va îmbunătăți calitatea vieții lor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.