Știri

Contribuie şi tu la crearea primului adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în familie din UTA Găgăuzia

Postat de decembrie 17, 2018 No Comments

Știați că în UTA Găgăuzia nu există niciun centru de sprijin pentru femeile care suferă din cauza violenței în familie? Asta înseamnă că sute de femei trăiesc în captivitatea soților agresivi, întrucât le e frică să nu rămână fără adăpost atât ele, cât și copiii lor. Cele care aleg să își părăsească locuința în căutarea unei vieți fără violență nu au unde se adăposti ca să se simtă în siguranță.

Situația se va schimba în următorii ani, când în regiune va începe să activeze primul centru pentru supraviețuitoarele violenței în familie, creat la inițiativa Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La centru, femeile vor putea locui împreună cu copiii lor, vor beneficia de asistența psihologilor, juriștilor, asistenților sociali și vor fi ajutate să-și găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere.

Centrul va fi conceput în așa fel încât fiecare femeie să aibă odaie separată. Mâncarea va fi pregătită într-o bucătărie comună. Clădirea va dispune de circa 20 de locuri și va oferi găzduire temporară cu durata de până la șase luni. Instituția va activa și în regim de zi și va oferi servicii de consiliere psihologică femeilor și bărbaților din regiune.

Pentru amenajarea centrului de găzduire, autoritățile din UTA Găgăuzia vor oferi un edificiu, care va fi expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, va aloca finanțare în sumă de 90 000 de dolari. Pentru finalizarea proiectului, inițiatorii mai au nevoie de 15 000 de dolari, sumă care poate fi adunată de toți cei care vor să le ofere acestor femei și copii șansa la o viață fără violenţă.

Contribuie și tu! Împreună putem rupe lanțul violenței! Poți dona AICI

Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat în perioada 2018-2020 de PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea.

Lasă un comentariu