Continuă verificările în grădinițele din Chișinău. Cum sunt hrăniți copiii în două instituții de la Buiucani
Știri

Continuă verificările în grădinițele din Chișinău. Cum sunt hrăniți copiii în două instituții de la Buiucani

Grupul de lucru responsabil de alimentația în grădinițe continuă verificările. Astăzi, comisia a efectuat repetat controale în sectorul Buiucani, și anume în grădinițele nr. 119 și nr. 185. Și de această dată, principala recomandare a specialiștilor în sănătate a fost introducerea în meniu a fructelor și legumelor proaspete. 

„Ne-a bucurat ce am văzut în depozite – erau fructe (piersici, mere), precum și legume. Totuși, când am verificat meniurile din luna mai, am depistat că acestea conțineau puține fructe și legume”, a menționat consiliera primarului general pe probleme sociale, Lucia Caciuc.

În cadrul verificărilor, comisia a constatat că meniul pentru ziua de astăzi nu conținea castraveți și carne, întrucât furnizorii urmau să livreze produsele în partea a doua a zilei, cum se întâmplă de obicei în grădinițe.

Totodată, grupul de lucru a găsit în depozite mai mulți saci cu fructe uscate care erau folosite pentru compot. Explicația administrației este următoarea: produsele alimentare sunt achiziționate în cadrul licitațiilor pentru o perioadă de jumătate de an, respectiv ele trebuie folosite, chiar dacă vara e bogată în fructe și legume.

„În schimb, în meniu au fost incluse ouăle fierte, cașcavalul, chefirul și alte lactate nutritive. Am fost surprinși de faptul că, la Grădinița nr. 119, un bărbat lucra în calitate de bucătar. Anterior, a activat la un restaurant de lux din capitală. Când am ajuns, dumnealui scotea din cuptor cunoscutele chifle dulci cu brânză (Vatrușka). Ne bucură faptul că terciul a fost înlocuit la o masă cu budincă. Copiii nu prea consumă crudități, de aceea personalul de la bucătărie înlocuiește ardeii grași, de exemplu, pe care copiii îi lasă în farfurie, cu ardei gătiți la aburi sau la cuptor”, a adăugat Lucia Caciuc.

În context, Iurie Cojocaru, șeful Secţiei sănătatea copiilor şi adolescenţilor, Centrul de Sănătate Publică Chișinău, a recomandat administrației să îmbunătățească meniul, ţinând cont de meniul-model, și să includă fructe și legume proaspete. De asemenea, a venit cu precizări în legătură cu utilizarea rădăcinei de țelină (depistată în grădinițe), menționând că aceasta trebuie înlocuită cu legume de sezon și folosită doar în două feluri de bucate, în perioada sezonului rece.

Grupul de lucru a anunțat că va continua verificările, iar ulterior va prezenta un raport de totalizare cu privire la alimentația în grădinițele aflate în Chișinău.

Din grupul de control fac parte specialişti din cadrul Primăriei, Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Direcţiei sănătăţii, Centrului de Sănătate Publică, precum şi părinţi care au copii ce frecventează una dintre grădiniţele municipale.

Acesta a fost format după ce câțiva părinți, membri ai grupului „Părinți Solidari”, au venit luni la ședința Primăriei Chișinău, fiind nemulțumiți de alimentația precară și nesănătoasă din unele instituții preșcolare, solicitând ajutorul conducerii capitalei.

Sursa foto: Primăria Chișinău

Vezi și:

Prima zi de verificare a alimentației din grădinițe: terciuri în exces și lipsă de legume proaspete

Alte șase grădinițe din Chișinău, verificate la capitolul alimentație. Ce a constatat comisia

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.