Conține un pesticid cancerigen! Înghețată Milka și KitKat, retrasă din magazinele din R. Moldova și România
Siguranța familiei

Conține un pesticid cancerigen! Înghețată Milka și KitKat, retrasă din magazinele din R. Moldova și România

Sursa foto: Digi FM

Froneri Ice Cream România a solicitat magazinelor din România și de la distribuitorii din Republica Moldova să retragă din comerț mai multe loturi de înghețată „Milka” și „KitKat”. Motivul este că loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise pentru oxidul de etilenă. 

Producătorii susțin că „stabilizatorii pe bază de plante utilizați de Froneri sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici, astfel încât este foarte puțin probabil să reprezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor”. Totuși, producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. 

Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în Uniune pentru că este cancerigen, mutagen și toxic. Este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, folosit inclusiv ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, ca pesticid și consumabil în procese medicale.

Expunerea la oxid de etilenă poate provoca cefalee, greață, vărsături, diaree, dificultăți de respirație, somnolență, slăbiciune, oboseală, arsuri ale ochilor și pielii, degerături și efecte negative asupra sistemului reproducător.

Toate celelalte produse ale „Froneri Ice Cream România”, diferite de loturile de mai sus, nu au fost retrase. Se întâmplă la doar patru zile după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că au fost retrase mai multe loturi de înghețată Bounty, Snickers și Twix, din același motiv:

1.    Bounty înghețată 39,1 g/50,1 ml/24/24 – 25 840 bucăți 
2.    Snickers înghețată 48 g/53 ml/24/24 – 457 788 bucăți 
3.    Snickers înghețată 66 g/72,5 ml/24/24 – 16 689 bucăți
4.    Twix înghețată 40 g/50 ml/24/24 – 8.856 bucăți
5.    Bounty pack înghețată 39,1 g/50,1 ml *6 buc) – 201 bucăți
6.    Twix înghețată 40 g/50 ml*6 buc – 35 bucăți

Toți cei care au procurat înghețată sunt îndemnați să nu consume produsele din loturile „Milka” și „KitKat” mai sus menționate, să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare de unde le-au achiziționat. În cazul returnării, este necesară prezentarea bonului fiscal. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.