Skip to content Skip to footer

Consumul de alcool în timpul sarcinii – de ce este atât de periculos

Consumul de alcool în timpul sarcinii constituie o cauză importantă de retardare mintală la copil, care, odată apărută, este ireversibilă: afectează creșterea și dezvoltarea oaselor fetale, a organelor interne, în special a creierului.

Republica Moldova se numără printre ţările cu cel mai înalt grad de consum de alcool la nivel internaţional (al II-lea loc în lume), conform datelor expuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În țara noastră, 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani consumă alcool. Femeile constituie circa 15-17% din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) reprezintă o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având următoarele caracteristici clinice:

  • malformaţii cranio-faciale specifice;
  • retard de creştere intrauterină;
  • disfuncţie a sistemului nervos central cu tulburări cognitive;
  • dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv.

Pe măsură ce cresc, aceşti copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi: depresia, imposibilitatea de a trăi în mod independent, probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.

Doar demonstrând responsabilitate, veți proteja sănătatea dumneavoastră și a celor dragi!

suntparinte.md menționează că, al doilea an consecutiv, în țara noastră s-a desfășurat campania socială „Too young to drink” (Sunt prea mic ca să beau), care are drept scop sporirea nivelului de informare şi responsabilizare a femeii însărcinate pentru sănătatea fătului, prin evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii.

Informațiile au fost prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.