Skip to content Skip to footer

Construiți împreună povestea de succes a adolescentului. Cum îl ajuți să aleagă facultatea potrivită

Alegerea unei profesii este un pas important în viața oricărui tânăr. Pentru a face decizia corectă, trebuie, în primul rând, ca fiecare să se evalueze pe sine și să își descopere abilitățile. Un rol esențial îl joacă părinții, care ar trebui să ghideze adolescentul, nicidecum să îl oblige să aleagă o anumită facultate. 

În context, Zinaida Soroceanu, expertă consiliere în educația copiilor și consultantă licenziată în programul „Foundation of Brilliance”, ne explică modul în care părinții pot să își ajute copiii să aleagă facultatea potrivită. 

O greșeală des întâlnită este să întrebați „ce vrei să fii, și nu ce ți-ar plăcea să faci”. „Ce ai vrea să fii” ține de postură (profesie) și adolescentul nu știe întotdeauna ce presupune aceasta. Tinerii sunt ademeniți de anumite profesii, pentru că ele sunt în vogă, sunt bine plătite, includ o creștere rapidă în carieră sau tot felul de alte beneficii. Profesia în sine presupune un om care exercită o activitate specifică și care satisface o nevoie. Și aici e cheia! „Ce nevoie mi-ar plăcea să satisfac?”, „Ce activitate aș vrea să desfășor?” – doar răspunzând la aceste întrebări, adolescentul va înțelege ce profesie ar putea alege.

Cât ține de facultate, tinerii trebuie să meargă acolo unde îi învață să facă ceea ce urmează sa facă. De exemplu, mi-ar plăcea să fac astfel încât oamenii să fie mai sănătoși (nevoie), aș vrea să-i învăț alimentația sănătoasă (activitate), de aici reiese profesia de nutriționist și deja urmează să caut unde pot primi cunoștințe în domeniul dat.

Dacă am vorbi despre o profesie anume, ar fi binevenit ca tinerii să urmărească un specialist pe care-l admiră, ca să vadă ce anume presupune activitatea în cauză. De exemplu, pot să se ofere drept ajutor sau „învățăcel”, ca să poată „gusta” dintr-o anumită activitate. Nu e complicat, mai ales că tinerii au o multitudine de posibilități de voluntariat, ca să exercite anumite activități pentru a verifica dacă rezonează ei cu ceea ce fac sau nu, îi reprezintă sau nu.

Alegerea profesiei nu trebuie să fie ghidată doar dintr-o motivare externă, precum banii sau interesele personale. Este important ca adolescentul să țină cont și de sistemul său de valori și principii. Acest sistem trebuie crescut în timp! De ce e atât de important? Pentru că astfel adolescentul nu va pierde interesul față de ceea ce și-a propus.

Chiar dacă adolescentul alege o activitate pentru că îi place, îl reprezintă, nu contravine sau, mai mult, merge în pas cu valorile și principiile sale, însă nu ține cont de talentul pe care îl are sau nu în domeniu, activitatea pe care o va alege îi va da mari bătăi de cap. Talent ar fi o înclinare înnăscută într-un anumit domeniu, care poate fi dezvoltată la un nivel foarte înalt. De exemplu, persoanei X îi place foarte mult să cânte, să stea pe scenă, să fie în centrul atenției, ia în considerare valorile și principiile, face o activitate din pasiune, dar nu este talentată la cântat, respectiv șansele ca să aibă un mare succes practic sunt foarte mici.

Există câteva motive pentru care tinerii nu și-ar recunoaște talentele:

  1. Nu au un talent în domeniul artelor, sport etc.;
  2. Cunosc alte persoane care se descurcă mai bine, prin urmare consideră că nu sunt talentați;
  3. Fac anumite lucruri atât de firesc, încât nu își dau seama că au un talent.

În context, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face părinții și profesorii este să pună permanent în valoare ceea ce adolescentul face foarte bine și cu ușurință. Ne-am obișnuit să vedem mai des ceea ce nu face bine în detrimentul lucrurilor pe care le face bine. Fiți alături de el, ascultați-l ca să-l auziți, nu-i devalorizați alegerea (chiar dacă vi se pare că nu e una deloc potrivită), încercați să-i vedeți punctul de vedere, puneți-i întrebări și, la un moment dat, el vă va auzi. Nu fiți insistenți și nu-i impuneți o alegere, cât de bună ar fi ea, el deseori nu va fi în stare s-o recunoască drept una bună. Lăsați-l să aleagă și să-i aparțină anume lui decizia finală. Lăsați-l să poarte răspundere pentru ceea ce alege. Oferiți-i susținere și încredere. Cu siguranță, va reuși să facă o alegere potrivită.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.