Constipația la bebeluși: Ce spun pediatrii Mihai Stratulat și Dorina Agachi
Bebeluș

Constipația la bebeluși: Ce spun pediatrii Mihai Stratulat și Dorina Agachi

By 21/09/2017 februarie 17th, 2021 No Comments

Sursa foto: Foto-simbol/Suntparinte.md

Constipația este o problemă des întâlnită la bebeluși. Pediatrul Mihai Stratulat spune că părinții nu trebuie să se alarmeze din primele zile, deoarece, potrivit normelor internaționale, „constipație” se consideră atunci când copilul nu are scaun mai mult de două săptămâni. Există cazuri când această perioadă poate fi și mai mare.

„În cazul în care bebelușul se confruntă cu constipație în primele zile de viață, atunci ar fi bine ca părinții să consulte un chirurg, pentru că ar putea fi vorba despre o patologie a intestinului gros (intestinul poate fi prea lat, prea lung sau leneș). În cazul în care constipația apare mai târziu, atunci sunt alte cauze care trebuie să fie identificate. De obicei, una dintre cauze este microflora intestinală care se schimbă după naștere. O altă cauză ar fi insuficiența de enzime pancreatice”, susține pediatrul Mihai Stratulat.

În mare parte, constipația apare la copiii hrăniți artificial. Sunt și cazuri când copiii alăptați la sân pot să aibă un singur scaun o dată la 7 zile, la 20 de zile sau o dată în lună, dar asta nu poate fi numită constipație. Copiii care sunt alăptați se constipă foarte rar, dat fiind că laptele matern este 100% digerabil de către sistemul digestiv al unui sugar.

„Atunci când copilul este alăptat exclusiv la sân, intestinele pot să absoarbă totul din lapte și astfel nu se duce nimic în masele fecale. Asta este normal. Există niște semne când părinții pot să înțeleagă că bebelușul are probleme cu scaunul. De exemplu, copilul plânge isteric toată ziua. Aici nu este vorba despre plânsul cela de trei ore, provocat de durerea de colici”, menționează medicul pediatru Dorina Agachi.

În cazul în care părinții își dau seama că bebelușul are constipație, ei pot interveni doar cu supozitoare cu glicerină.

„Dacă, după ce a fost aplicat un supozitor cu glicerină, copilul are un scaun de o consistență moale, chiar și apoasă, de culoarea muștarului (poate să fie un pic de culoare verzuie), atunci este un scaun normal”, a precizat pediatra.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.