Conflictul între generații: Ce este și cum îl soluționăm
Adolescent

Conflictul între generații: Ce este și cum îl soluționăm

Părintele: Nu îți permit să mai asculți acest tip de muzică… și, te rog, nu te mai îmbrăca atât de extravagant, parcă ești la circ!

Copilul: Vreau și eu libertate!!!

Cunoscute cazuri? Sau, cel puțin, foarte actuale, pentru că acest tip de neînțelegeri provin din cauza a ceea ce numim astăzi conflict între generații. Până la vârsta de 18 ani cel puțin toți părinții care nu doresc o adaptare la „modernizare” riscă să nu mai poată găsi limbă comună cu propriul copil.

Pentru că trăim într-o societate unde mentalitatea și caracterul copilului se formează cu mult mai rapid decât acum 20-30 de ani, globalizarea și noile tehnologii fiind câțiva dintre factorii ce au permis acest proces, „războiul” dintre generații se acutizează. De ce acest conflict nu poate fi evitat, cum acesta afectează relația părinte-copil șpasa valeriui care ar fi soluția – sunt întrebările la care am încercat să găsim răspunsuri.

„Din experiență, conflictul nu poate fi evitat integral, pentru că părinții au mereu tendința să acorde prea multă atenție și grijă copiilor. Cei din urmă doresc cât mai devreme să se simtă independenți. Părinții sunt afectați, ei își fac griji și se impacientează prea mult. De obicei, fără motive întemeiate. Iar copiii chiar sunt afectați și fac apoi „în ciudă” părinților, chiar pot să recurgă la unele greșeli mari, pentru a se simți liberi și independenți”, consideră Pașa Valeriu, istoric, consultant în comunicare, precum și tânăr tătic.

„Părinții trebuie să fie prieteni și să își încurajeze copiii. Primordial este să îi cunoască îndeaproape”, a mai adăugat acesta.

Diana Guja, mamă, jurnalistă și bloggeriță, e de părere că „atât timp cât se vor naște copii, iar părinții lor vor îmbătrâni, conflictul între generații va exista. Este un lucru firesc, imposibil de evitat”.

diana gujaÎn mare parte, Diana Guja consideră că depinde de părinte cum tratează diferite teme: „Dacă acesta nu are deschidere și înțelepciune, conflictul nu va fi evitat. Dimpotrivă, el va fi alimentat cu orice ocazie, până se va crea o prăpastie pe care nimeni nu va mai ști cum să o sară. Soluția poate fi căutată doar în sufletele părinților. Copiii nu au nicio vină că sunt copii, că sunt altfel și că gândesc diferit. E normal ca un copil să fie altfel decât sunt/au fost părinții lui. E un proces firesc”.

De cele mai multe ori, părinții nu doresc să se pună în ipostaza copilului, pentru că la rândul lor educația pe care o au e cu mult mai diferită, iar discrepanța de vârstă este prea mare. Poate că e timpul ca părinții să-și adreseze niște întrebări și să vadă altfel problema mentalităților.

sergiu tomaSergiu Toma, psiholog la Keystone Moldova, vede conflictul dintre generații mai degrabă ca „un examen de maturitate al copiilor în fața părinților – copilul încearcă să spună că are dreptate/că știe/că se pricepe mai bine.
Acest conflict este veșnic, nu pentru că nu poate fi depășit, ci pentru că acesta joacă un rol destul de important în maturizarea copilului și în pregătirea părintelui de separare… de mai multă independență”. Din punct de vedere psihologic, soluția acestei probleme – spune Sergiu Toma – „nu este una și nu e simplă: cel mai bine este să ne oprim din aceleași replici pe care le repetăm încontinuu și nu dau niciun efect și să ne întrebăm: Ce vrem, de fapt, să spunem cu aceste replici? Ce credem că trebuie să înțelegem mai bine despre persoana noastră?

Psihologul, psihoterapeutul de familie şi cuplu Daniela Terzi-Barbăroșie oferă un șir de soluții care ar putea ajuta părinții să aibă o comunicare mai eficientă și constructivă cu odraslele lor. Aceasta crede că „cel mai important instrument în acest sens este comunicarea.daniela terzi-barbarosie Părinții și copiii care își împărtășesc experiențele de pe parcursul zilei, despre fenomenele sociale din contextul în care trăiesc (despre viață, oameni, politică, moralitate, culturi etc.), discută implicit și despre valori și norme, își exprimă astfel și viziu
nile despre viață și relații, convingerile, așteptările, iar acest lucru contribuie foarte mult la stabilirea unei relații emoționale profunde, la cunoașterea reciprocă”.

În același timp, „exteriorizarea dorințelor, așteptărilor și viziunilor, într-o manieră calmă și argumentată, este un alt element important în comunicarea eficientă și prevenirea conflictelor. Respectarea autonomiei copilului și a autorității adulților, menținerea încrederii reciproce și asumarea responsabilității ambelor părți pentru eficiența relației sunt ingredientele necesare consolidării unei relații nonconflictuale între părinți și copii. Pentru ca acestea să fie aplicate în viața de zi cu zi, este crucial să înțelegem că oamenii nu sunt perfecți, că suntem cu toții diferiți și că este mai important să-i lăsăm pe copii să se afirme decât să le impunem anumite standarde, comportamente și valori”.

Daniela Terzi-Barbăroșie mai accentuează faptul că „este recomandabil ca părinții să se îngrijească de propria fericire și împlinire, pentru ca să fie părinți eficienți; să-și gestioneze stresul și furia și să conștientizeze interferențele cu propriile răni și calitatea parentajului, iar în cazul unor traume din trecut, din propria copilărie sau a unor probleme cu proprii părinți sau parteneri de cuplu, să rezolve și să depășească aceste răni pentru a nu admite ca acestea să le deturneze în manieră destructivă relația cu copilul”.

Material realizat de Irina Sterpu, voluntară 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.