Condiții de studiu mai bune pentru 2.500 de elevi din țara noastră. Cum vor arăta noile săli
ȘcolarȘtiri

Condiții de studiu mai bune pentru 2.500 de elevi din țara noastră. Cum vor arăta noile săli

Peste 2.500 de elevi, inclusiv cu cerințe educaționale speciale, vor studia în săli de clasă și laboratoare renovate, vor avea acces la săli de sport echipate corespunzător, la cantine și grupuri sanitare bine amenajate. Cel puțin, asta promite Ministerul Educației, care desfășoară reparația capitală a șase școli de circumscripție din raioanele Cantemir, Călărași, Căușeni, Leova, Nisporeni și Rîșcani.

Instituțiile care vor fi renovate sunt următoarele:

  • Liceul Teoretic „Vasile Pârvan” din s. Gotești, r-nul Cantemir;
  • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Iargara, r-nul Leova;
  • Liceul Teoretic „Silvian Lucaci” din or. Costești, r-nul Râșcani;
  • Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din s. Vărzărești, r-nul Nisporeni;
  • Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din s. Sipoteni, r-nul Călărași;
  • Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” din s. Sălcuța, r-nul Căușeni.

Viceministrul Educației Elena Cernei a anunțat că la trei dintre cele șase școli de circumscripție lucrările de renovare au început, iar la celelalte trei școli – vor demara săptămâna viitoare. Reabilitarea edificiilor include atât lucrări exterioare, cât și repararea sălilor de studii, sălilor de sport, cantinelor, sistemelor de apeduct, canalizare, încălzire, ventilare, antiincendiar și de pază.

La intrările în școală vor fi instalate rampe, iar în blocuri vor funcționa ascensoare speciale. De asemenea, vor fi procurate echipamente, mobilier nou, inclusiv pentru laboratoarele de fizică, chimie, pentru cantine, vestiar, sălile de festivități și de sport.

„Dacă școlile de circumscripție vor oferi condiții mai bune de studii, părinții vor fi mai motivați să își înscrie copiii aici. La momentul actual, în cele șase instituții de învățământ general învață peste 2.500 de elevi, dintre care circa 600 sunt transportați”, a precizat Elena Cernei.

Pentru reparația capitală a acestora au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 110 milioane de lei. Totodată, în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), Fondul de Investiții Sociale din Moldova va desfășura lucrări de reparație capitală în alte 15 instituții de învățământ general.

Iată cum arată proiectele viitoarelor săli:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.