Concurs pentru elevii pasionaţi de istorie şi profesorii lor
Știri

Concurs pentru elevii pasionaţi de istorie şi profesorii lor

By 17/12/2021 ianuarie 14th, 2022 No Comments

Sursa foto: concursistoric.upsc.md

Cadrele didactice și elevii din Republica Moldova sunt îndemnați să participe la cea de-a treia ediţie a Concursului istoric, care, în acest an, este dedicat aniversării a trei decenii de independență a Republicii Moldova.

Elevii de gimnaziu și liceu din toată republica trebuie să cerceteze istoria în mod captivant și creativ: să descopere persoane din localităţile lor și să scrie istoriile lor de viață: copilăria, anii de școală în perioada sovietică sau cea postsovietică. Proiectul „Concurs istoric” oferă posibilitatea tinerilor și profesorilor din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Armenia și Ucraina să cerceteze independent istoria locală și să comunice într-o reţea comună.

Noutatea acestei ediții de concurs este platforma online unică https://concursistoric.upsc.md/, care are drept scop promovarea proiectului și stocarea tuturor lucrărilor care vor participa în concurs. Astfel, ulterior, elevii și cadrele didactice vor putea utiliza resursele de pe site pentru lecţiile de istorie.

Cerința esențială pentru elaborarea lucrărilor este ca acestea să fie prezentate în format electronic și încărcate pe platforma online a concursului. Lucrările trebuie să fie expediate până la 15 martie, 2022.

Fiecare lucrare prezentată în concurs va include următoarele componente:

 • Argumentarea succintă a subiectului de cercetare.
 • Metodele de cercetare.
 • Date și evenimente relevante și interpretarea acestora.
 • Rezultate, concluzii.
 • Bibliografie: literatură de specialitate, documente, ziare, interviuri, fotografii etc.
 • Citatele, adnotările, ilustrațiile sau fotografiile vor fi însoțite de descrieri succinte, cu indicarea sursei de unde au fost preluate.

Cerințe tehnice obligatorii:

Lucrarea va fi realizată în formatul paginii A4 și va avea un volum de 8-10 pagini, cu TITLUL menționat obligatoriu, eventual încadrat într-un chenar. Titlul lucrării nu va repeta genericul sau subiectul concursului. Numele autorilor nu trebuie să apară în lucrare.

Textul va începe imediat după titlu, fără a trece la pagina următoare. Caracterul literelor: engl.: font – calibri, 12, distanța între rânduri – 1. Spațiile de la marginea paginii: 2 cm stânga şi 1,5 cm dreapta, sus și jos.

Subiectele pot include imagini, fotografii și alte documente relevante, dar care vor constitui nu mai mult de 20% din totalul lucrării. Fiecare imagine va conține o legendă, adică un text care explică: ce, cine, unde, când.

Autorii vor ţine cont de faptul că lucrarea va fi încărcată pe platforma concursului, în format PDF.

Regulamentul Concursului poate fi consultat în limba română și rusă pe pagina concursului şi la următoarele linkuri:

Înregistrarea lucrării la concurs pe platforma online include 5 pași:

 1. Completarea formularului de participare.
 2. Încărcarea fişierului lucrării.
 3. Confirmarea recepţionării lucrării. O copie a răspunsurilor va fi expediată la adresa electronică care a fost indicată în formular.
 4. Feedback. „Odaia” unde fiecare participant va putea vedea scorul oferit de membrii juriului și punctajul total acumulat. Participantul sau particopanții (în cazul lucrărilor de grup), vor avea ocazia să vadă punctajul doar la propria lucrare, nu și scorul oferit altor lucrări.
 5. Finalizare. Mențiuni din partea juriului despre procesul de evaluare a lucrării: finalizat sau în proces.

Un alt compartiment al platformei: Arhiva concursului – oferă posibilitatea de a face o excursie virtuală în edițiile anterioare și de a face cunoștință cu lucrările participante în concurs.

La capitolul Resurse, elevii și profesorii de istorie pot găsi resurse utile, prezentări, materiale educaționale, podcasturi istorice.

Prin intermediul opțiunii Contacte, participanții au ocazia să comunice cu organizatorii la adresa de email concursistoric@upsc.md.

Câţiva câştigători ai concursului vor avea posibilitatea să participe la o tabără internațională de istorie, organizată de partenerul din Germania – Fundația Koerber, unde vor dezvolta abordări noi în cercetarea istoriei, axată pe acceptare, asumarea trecutului și proiectarea unui viitor axat pe toleranță și reconciliere.

Proiectul „Dialog între generații la 30 de ani de independență” este implementat de către Institutul pentru Cooperare Internațională a Asociației germane pentru Educația Adulților (DVV International), în cooperare cu Fundația Körber-Stiftung și Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM). Proiectul este desfășurat cu asistența financiară a Ministerului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.