Concediul paternal: trei tați își spun poveștile
Bebeluș

Concediul paternal: trei tați își spun poveștile

By 03/06/2016 No Comments

Doar 7 bărbați din 1.000 își iau concediu de îngrijire a copilului în Republica Moldova, arată statisticile. Suntparinte.md a găsit trei tați care au ales să spargă stereotipurile și să rămână acasă pentru a crește copilul.

Această decizie i-a transformat, i-a făcut mai buni, iar experiența pe care o trăiesc e una dintre cele mai frumoase. Descoperiți cele trei familii:

Familia Cenușă: „Mai grijuliu, mai iubitor ca tata nu există”

Olga CenusaÎncă înainte de a li se naște fetița, familia Cenușă luase decizia că tânăra mămică va reveni la serviciu. Primul motiv a fost situația financiară. „În pofida faptului că soțul lucra și mie îmi fusese calculată o indemnizație mult sub limita minimă, nu era suficient pentru o familie tânără, cu copil mic, care stă cu chirie”, își amintește Olga Cenușă. Hotărârea de a lăsa copilul cu tata a fost luată ușor. „Nici nu m-am gândit de două ori. Mai grijuliu, mai atent și mai iubitor decât tata nu există”, continuă Olga. După naștere, femeia a stat trei luni acasă cu bebelușul. În această perioadă, soțul Artur s-a implicat în toate activitățile: de la băiță până la schimbatul scutecelor. Bărbatul plimba fetița dimineața, ca Olga să mai poată dormi.

„După vârsta de trei luni, Artur a petrecut cu fetița și o zi întreagă, când eu eram plecată în deplasări. De la doi ani, copilul stă doar cu tati”, afirmă femeia. Părinții sunt convinși: importanța tatălui în îngrijirea copilului este la fel de mare ca implicarea mamei.

Decizia lui Artur de a-și lua concediu de îngrijire a copilului a fost primită cu răceală la serviciu. I s-a reproșat „Tu ești bărbat, ce fel de concediu de îngrijire?”. Soții Cenușă s-au adresat la Inspecția Muncii și la Casa Națională de Asigurări Sociale pentru a depune documentele și a obține cele cuvenite. „Familia a reacționat bine la această decizie. Când soțul a ieșit oficial în concediu de îngrijire a copilului, cunoscuții și rudele mai îndepărtate au fost totuși surprinși”, povestesc soții Cenușă.

Artur se bucură că petrece atât de mult timp cu fetița lui. Experiența lui este plină de clipe frumoase și amuzante. „Când ieșim la plimbare, pe terenul de joc sunt singurul bărbat. Momente amuzante avem în fiecare zi: fetița încearcă să mă manipuleze, dându-mi un pupic când îi spun că nu are voie să facă ceva. Ea știe – după pupic, are voie de toate. Frică nu mi-a fost nicio clipă, e copilul meu și știu ce e mai bine pentru el. Avea să-mi fie frică dacă o lăsam cu cineva străin”, susține Artur.

Familia Tcaci: „Sunt mândră de soțul meu!”

Ana TcaciAna Tcaci a mers la muncă până în ultima zi, până la naștere – tot din motive financiare. Soțul Anei avea un salariu de trei ori mai mic, astfel viitorii părinți au luat decizia că Andrei va sta cu micuțul. „După ce s-a născut bebelușul, soțul s-a implicat intens în creșterea copilului. Se descurca de minune și am putut ieși la serviciu după o lună”, povestește Ana. „Mai mult ca atât, copilul nu voia să pape sân, de aceea am hotărât să-l alimentăm cu sticluța, dar nu cu formule, ci cu laptele meu!”, spune femeia. Nouă luni, copilul soților Tcaci a fost hrănit cu lapte matern stors, depozitat la frigider și încălzit la necesitate.

Prietenii familiei se miră când aud cine stă cu copilul. „Unii bărbați afirmă că e responsabilitatea femeii, dar femeile îl adoră pentru ceea ce face. Zic că și-ar dori și soții lor să facă măcar o părticică din ce face al meu. Și eu mă mândresc!”, susține Ana. Ambii adulți sunt conștienți că răspund de sănătatea și educația copilului în egală măsură.

Pentru Andrei Tcaci, cel mai complicat moment a fost să rămână prima zi singur. Prima băiță a fost, la fel, un moment emoționant. În acele clipe pline de tensiune, i-a fost greu să estimeze temperatura apei sau cea din cameră. „Te ia frigul de la emoții”, spun soții. După ce a trecut de această barieră, nu le mai este frică de nimic.

„Cel mai plăcut moment pentru mine este tăiatul unghiuțelor la copil. Să vezi cum un bărbat brutal, în jur de 140 de kg de mușchi, ține foarfeca și taie acele unghiuțe microscopice! Eu nu am tăiat niciodată unghiuțele copilului și nici nu știu dacă îmi va reuși”, râde femeia.

Soții Tcaci fac totul împreună. Spun că sunt egoiști – nu vor să împartă copilul cu bona sau cu altcineva. „Facem totul singuri. Nu ascultăm sfaturi de pe vremea sovietică, știm ce e mai bine pentru copilul nostru”, afirmă părinții.

Familia Gamurar: „Nu văd nimic rușinos în a sta cu copilul acasă”

GamurarViorel Gamurar a stat cu fetița lor, Ioana, timp de trei luni. Această experiență i-a fost suficientă pentru a înțelege ce înseamnă un copil și ce eforturi presupune creșterea lui. Soția lui, Ecaterina, consideră că această perioadă este foarte necesară în orice familie. „Primul lucru pe care îl citim în cărțile de parenting este faptul că exemplul personal este cea mai bună lecție dată unui copil. Același lucru îl pot spune și despre relaționarea tatălui cu copilul. Tatăl nu va înțelege ce înseamnă a îngriji un copil, fără să intre în contact direct și cât mai îndelungat”,  afirmă femeia. Părinții sunt conștienți că, în societatea noastră, familia se reunește abia seara. Tocmai atunci, tatăl poate să interacționeze cu copilul. Soții Gamurar cred că aceste clipe sunt insuficiente pentru o implicare egală. Deși inițial i-a fost dificil să-și schimbe regimul, Viorel este convins că timpul petrecut cu Ioana este o binecuvântare.

Sursă foto: arhive personale, independent.co.uk

Autor: Victoria Colesnic 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.