Companiile care livrau produse alterate în școli și grădinițe nu au fost pedepsite și continuă să participe la licitații
PreșcolarȘcolarȘtiri

Companiile care livrau produse alterate în școli și grădinițe nu au fost pedepsite și continuă să participe la licitații

Nicio companie dintre cele implicate în livrarea produselor alterate în școli și grădinițe nu a fost trecută pe lista neagră și continuă să livreze produse. Asta după ce lista nu ar fi fost elaborată corect și reprezentanții de la Agenția Achiziții Publice au solicitat reîntocmirea acesteia. Între timp, agenții economici continuă să participe la licitații și să câștige. Este concluzia Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, după ședința de ieri. 

Cele mai multe încălcări au fost comise de compania „Sanex Comerț”, care a livrat produse în instituțiile de învățământ din Chișinău, inclusiv în 2015, după cum susține Lilian Carp, membru al Comisiei, care a vorbit despre ilegalităție depistate în grădinițele de la Botanica.

„Nu s-a executat comanda pe luna octombrie 2016 la următoarele produse: roșii, magiunuri, orez, crupe, fulgi etc. și-s cantități destul de mari (200 kg, o tonă). Asta înseamnă că aceste produse nu au ajuns pe masa copiilor. Și părinții de la grădinițe depistează încălcări: de exemplu, 31% din carnea înghețată (pulpe) era apă înghețată, nu produs”, a menționat Lilian Carp.

În același timp, compania livra cartofi stricați, nu aducea marfa la timp, ceea ce însemna că acei copii mâncau altceva decât era prevăzut în meniu; timp de 10 luni, nu au fost aduse tone de orez.

„La grădinița nr. 89 nu sunt aduse legumele la comandă, cu excepția cepei. Se vede că copiii au mâncat ceapă prăjită în ziua ceea. Alt caz: în luna noiembrie, în loc de 42 kg de carne, au fost aduse 18. (…) De ce nu a fost înaintată la Agenția Achiziții Publice o sesizare că această întreprindere să fie inclusă în lista neagră? Ea face zeci de încălcări într-un singur sector. Situația nu putea fi mai bună nici în alt sector”, a întrebat Lilian Carp.

La rândul său, reprezentantul Direcției educație, tineret și sport al sectorului Buiucani susține că instituția sa a înaintat un demers la Agenție, ca să fie trecute mai multe companii pe lista neagră, însă acest lucru nu a fost realizat. Totodată, reprezentantul a dat asigurări că, în instituțiile de învățământ din sectorul Buiucani, niciunul dintre agenții economici implicați în dosar nu a câștigat licitațiile ce au fost organizate ulterior, lucru care nu a putut fi confirmat de reprezentanții celorlalte direcții de sector.

Alte companii care au admis ilegalități sunt Premium-prod (nu avea certificatul de calitate și aducea fel de fel de produse), Rogob (a întârziat cu livrarea produselor ce urmau să fie aduse la ora 8:00. Din cauză că produsele din carne au fost aduse trei ore mai târziu, copiii nu au mâncat în ziua ceea carne), Crinic Grup, Lovis Angro etc.

Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, Luminița Suveică, a declarat că, dintre cele 165 de grădinițe din capitală, 25 au activat fără autorizație în 2016, din cauza necorespunderii normelor igienico-sanitare. În context, au fost emise 45 de prescripții sanitare pentru înlăturarea neajunsurilor, întocmite 82 de procese-verbale și mai multe hotărâri de interzicere a activității blocurilor alimentare în grădinițele respective.

Cu toate acestea, membrii Comisiei au depistat că grădinițele continuau să activeze, deși nu aveau autorizație și primiseră prescripții și avertizări.

La nivel de țară, doar 60% din grădinițe și școli dispun de autorizație, după cum a declarat directorul general adjunct ANSA, Ion Toma. Responsabilul a menționat că restul instituțiilor nu dețin autorizație, însă activează, fiind supravegheate de ANSA și că se află în proces de înlăturare a problemelor de ordin sanitar și tehnic depistate în urma controalelor.

„În raionul Taraclia, două instituții preșcolare nu au fost acceptate pentru desfășurarea procesului tehnologic – prepararea bucatelor pentru copii – și le-a fost stopată activitatea. Copiii au fost redirecționați în altă instituție”, a adăugat Toma.

În urma constatărilor, deputații din Comisia specială au decis că se vor întâlni, la 7 februarie curent, cu reprezentanții comitetelor părintești din grădinițe și școli. În cadrul discuțiilor, părinții vor avea posibilitatea să declare încălcările depistate în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, precum și să vină cu propuneri concrete de îmbunătățire a activității acestora, inclusiv a procesului de alimentare, de achiziție a produselor etc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.