Skip to content Skip to footer

„Comitetele părintești nu au menirea să colecteze taxe ilegale”. Apel de a combate corupția din școli

În ultimii ani, în instituțiile preuniversitare din țară a fost atestată o diversificare a tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței, precum și inexistența protecției efective a avertizorilor. De această părere sunt reprezentanții mai multor ONG-uri, care solicită tuturor factorilor de decizie să ia măsuri reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

„Comitetele părintești nu au dreptul și menirea de a colecta taxe ilegale. Aceasta este o ilegalitate, un abuz față de părinți, deoarece menirea comitetului părintesc este de a susține procesul educațional, de a acorda suport, de a supraveghea gestionarea bugetului în cadrul instituțiilor. În niciun caz, menirea comitetului părintesc nu este de a umbla cu mâna întinsă și de a telefona fiecare părinte pentru a colecta bani”, a menționat Ala Revenco, reprezentanta AO „Părinți Solidari”.

Luând în considerare amploarea fenomenelor menționate, asociațiile obștești: Părinți Solidari, CReDO, CNA Studențesc și semnatarii au decis să atenționeze părinții și autoritățile în privința ilegalității acțiunilor comitetelor părintești, care țin de colectările ilegale ale taxelor fixe informale.

În acest context, ONG-urile au lansat un apel:

  • la respectarea cadrului legal și a principiului de aderare benevolă în activitatea asociațiilor obștești ale părinților întru susținerea dezvoltării instituțiilor de învățământ, sesizarea oportunităților de autofinanțare, precum desemnarea a 2%;
  • la parteneriat și integritate întru construirea unui sistem educațional liber de corupție, inclusiv cu scopul instituirii asociațiilor părintești locale, regionale și naționale, în perspectivă;
  • către personalul didactic la respectarea prevederilor Codului Educației, Codului de Etică al cadrului didactic, neadmiterea implicării în procesul de colectare a taxelor informale și evitarea intimidărilor, hărțuirilor și constrângerilor de achitare a taxelor informale sau aderare la asociațiile obștești ale părinților;
  • către părinții responsabili, grupurile de inițiativă și asociațiile obștești la prezentarea și solicitarea de informații pe lângă organizații și experți specializați, inclusiv prin intermediul colaborării, cu scopul de a întocmi rapoarte alternative și dezvolta parteneriate.

Totodată, ONG-urile susțin că este necesară o transparentizare a resurselor publice alocate și publicarea raporturilor trimestriale privind faptele de corupție sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate la nivelul sectorului educaţional.

La rândul său, șeful interimar al Direcției educație din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Alexandru Fleaș, susține că există o singură situație când pot fi colectate aceste taxe – când asociațiile de părinți sunt înregistrate conform prevederilor stabilite de lege, la MInisterul Justiției.

„Asociațiile obștești se constituie pe principiul benevol și, în momentul în care sunt percepute unele taxe, atunci la bază trebuie să fie acest principiu fundamental – benevol. Deci, aceste taxe nu sunt obligatorii. Asociațiile au un președinte și stabilesc taxele care urmează să fie achitate și unde pot fi achitate. Este libera lor autonomie de a decide asupra acestor taxe, împreună cu administrația instituției de învățământ”, a menționat Alexandru Fleaș.

Cei care vor să denunțe cazurile de corupție în sistemul de educație pot apela la: 0 800 5555 – linia fierbinte a CNA sau pe adresa electronică: parintisolidari@gmail.com, pagina Facebook – Părinți Solidari în calitate de linie fierbinte temporară.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.