Cod Roșu de alertă în Republica Moldova privind infecția cu Coronavirusul de tip nou
Știri

Cod Roșu de alertă în Republica Moldova privind infecția cu Coronavirusul de tip nou

Republica Moldova se află, de astăzi, sub Cod roșu de alertă la nivel naţional privind situaţia epidemiologică prin infecţia cu Coronavirusul de tip nou, existând pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică. 

Deocamdată, în Republica Moldova au fost confirmate 6 cazuri de COVID-19 (de import) la persoane reîntoarse recent din Italia.

Ce măsuri vor fi întreprinse? 

1. Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor vor asigura sistarea activității unor Puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean.

2. Ministerul Economiei va asigura sistarea circulației internaționale a transportului rutier de persoane prin rute regulate și ocazionale, precum și a transportului feroviar către/din Republica Moldova.

3. Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura:

  • Sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franța, începând cu 15 martie, ora 00:00.

  • Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, începând cu 16 martie, ora 00:00.

  • Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franța, Germania, China, Iran și Coreea de Sud.

  • Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca persoane de altă cetățenie, decât cea moldovenească, care vin către Republica Moldova. Excepție fac persoanele apatride și cetățenii străini cu domiciliu, reședință sau permis de ședere în Republica Moldova.

  • Decizia este valabilă până pe data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

  • Obligativitatea prezentării de către operatorii aerieni a datelor despre pasageri, cu indicarea suplimentară a locurilor de bord, la finalizarea formalităților de îmbarcare a pasagerilor cu destinație finală către Republica Moldova.

4. Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agreement și de recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și altor unități pentru antrenament și recreere vor sista activitățile organizate, inclusiv în locurile de recreere și de agrement pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 aprilie. 

5. Managerii, directorii, proprietarii companiilor transportatoare de pasageri (autobuze, troleibuze, rutiere, taxi și alte mijloace de transport de pasageri urban și interurban), indiferent de forma de proprietate, vor asigura igienizarea și dezinfecția unităților de transport după fiecare rută și în stațiile terminus.

6. Sistarea întrunirilor/serviciilor religioase pentru toate cultele pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 31 martie, în afară de cazurile excepționale (înmormântarea).

Decizia Comisiei poate fi accesată AICI.

Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.