Cod galben la nivel național în legătură cu răspândirea coronavirusului
Știri

Cod galben la nivel național în legătură cu răspândirea coronavirusului

Autoritățile din Republica Moldova au emis Cod Galben de alertă națională privind răspândirea infecției prin coronavirus, în contextul în care în Italia au fost deja înregistrate 79 de cazuri de infecție și 2 decese. Anunțul a fost făcut astăzi de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul Comisiei extraordinare pentru sănătate publică.

Codul Galben presupune sporirea, la nivel național, a măsurilor de prevenire și control al răspândirii infecției prin coronavirusul de tip nou. În ultimele 24 de ore, din Italia au venit pe cale aeriană 682 de persoane.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că instituțiile medico-sanitare publice sunt asigurate cu medicamentele necesare în proporție de 96,61%, precum și cu mănuși, măști, tunică medicală, pantaloni și halate:

„Unele instituții medico-sanitare au declarat că dispun de stocuri limitate de măști, de aceea a fost inițiată procedura de achiziție și ne aflăm deja la etapa de evaluare a ofertelor pentru măști, ochelari de protecție, halate și capoate. Mănușile pentru examinare sunt deja achiziționate, contractele sunt înregistrate și, respectiv, mănușile pot fi ridicate la oricare dintre instituțiile medico-sanitare din țară”. 

Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confirmare a rezultatului.

Ce măsuri au fost luate de Poliția de Frontieră? 

Pentru protecția individuală a polițiștilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei au fost transmise mănuși, măști și soluții dezinfectante pentru mâini. Totodată, persoanele care vor prezenta simptome ale bolii – tuse, respirație îngreunată și febră după efectuarea termometriei – vor fi izolate în camere special amenajate. Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi anunțată de urgență.

La Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare. Astăzi urmează să fie pus în funcțiune un al doilea termoscaner. Angajații de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au fost instruiți cu privire la simptomele infecției prin noul tip de coronavirus, măsurile care trebuie să fie întreprinse, acțiunile în cazul constatării suspiciunilor, precum și măsurile de protecție a angajaților.

Unde se pot adresa cetăţenii Republicii Moldova de pe teritoriul Italiei? 

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 23 februarie 2020, au fost raportate 78 833 cazuri de infecție prin coronavirusul de tip nou (COVID-19) (confirmate clinic și de laborator) și 2.463 de decese, dintre care 2445 în China, Iran (5), Korea (5), Italia (2), Filipine (1), Japonia (1), Franța (1), Taiwan (1).

Cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon de urgenţă ale Ambasadei Republicii Moldova la:

 • Roma: +39 3294421091;
 • Consulatul General de la Milano: +393206108989
 • Consulatul din or. Padova: +393805905331,
 • Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova) sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate).

Fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:

 • febră
 • tuse
 • rinoree (nas curgător)
 • dificultăți de respirație.

Cum reducem riscul de infecție prin coronavirus?

 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul în care se află acestea;
 • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute (păstrarea distanței de 1-2 metri);
 • evitarea contactului strâns cu animale de la ferme și suprafețele care vin în contact cu animalele în teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de boală;
 • persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervețel, spălați-vă pe mâini).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.