Circa jumătate dintre elevii din țară au boli ale sistemului osteoarticular, din cauză că nu sunt așezați corect în bănci
Școlar

Circa jumătate dintre elevii din țară au boli ale sistemului osteoarticular, din cauză că nu sunt așezați corect în bănci

Sursa foto: getlokal.ro

Circa 50% dintre copiii din instituţiile de învăţământ din R. Moldova nu sunt aşezaţi corect în bănci. Necorespunderea înălţimii mobilierului cu talia copiilor este una dintre cauzele frecvente ale bolilor sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv în rândul elevilor, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Datele statistice arată că, pe parcursul anului 2020 (deși elevii nu au mers la școală, din cauza pandemiei), nivelul morbidităţii prin bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv printre copiii din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal a constituit 16,8 cazuri la 1.000 de copii. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv ocupă locul IV.

Un alt factor care influențează starea de sănătate a elevilor este necorespunderea normelor sanitare ale regimului de studiu, cum ar fi numărul de ore incluse în orarul lecțiilor și al programelor de studii. Acestea determină apariția, în rândul elevilor, a problemelor de vedere. În rândul elevilor, în perioada anului 2020, au fost diagnosticate 44,1 cazuri la 1.000 de copii. În structura morbidității generale, aceste boli ocupă locul III.

În acest context, ANSP a elaborat norme sanitare privind dotarea sălilor de studii cu mobilier care să corespundă taliei elevilor.

Fiecare elev trebuie să fie asigurat cu un loc de lucru în bancă sau masă, care va corespunde înălţimii lui (în încălţăminte), acuităţii vizuale şi auditive. Băncile mai mici vor fi aranjate mai aproape de tablă. Elevii cu acuitatea vizuală şi auditivă scăzută trebuie să fie așezați în primele bănci, ţinându-se cont de înălţimea lor. De două ori pe an, elevii din primul şi ultimul rând se vor schimba cu locurile.

Întregul Regulament îl puteți citi AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.